Microsoft-kudarc a Lindows.com-mal szemben

Tóth Kristóf, 2002. május 17. 20:28
A Microsoft ismét kudarcba fulladt azon kísérletével, hogy bezárassa a Lindows.com weboldalt, és megakadályozza a Lindows terjesztését. A tárgyalást vezető bíró ismételten elutasította a szoftveróriás kérését.
A Lindows, amelyet az MP3.com alapítója és egykori vezérigazgatója, Michael Robertson indított útjára, alternatívát kíván állítani a Microsoft Windows operációs rendszerének egy olyan, LindowsOS elnevezésű programmal, amely lehetővé teszi a Windows programok Linux alatti futtatását. A két társaság közötti per még tavaly decemberben indult, amikor a Microsoft beperelte az újonnan létrehozott társaságot, és a Lindows név használatának megtiltását kérte a bíróságtól.

Egy márciusi előzetes határozatban John Coughenour bíró megkérdőjelezte, hogy a "Windows" szó jogosult-e egyáltalán védjegyi oltalomra. Az Egyesült Államok Körzeti Bíróságának bírója ezzel egy időben elutasította a szoftveróriás kérését a Lindows.com weboldal bezárására. A Microsoft fellebbezett a döntés ellen, és azt kérte a bírótól, újra gondolja át a dolgot.

Coughenour a napokban egy hétoldalas határozatban megerősítette korábbi döntését, miszerint a "windows", "window" és "windowing" kifejezések túlzottan általánosak, és egy általános felhasználói felülettípust jelentenek a felhasználók számára. A bíró a Microsoft saját dokumentációjával is alátámasztotta álláspontját, amelyben a "windowing" kifejezés számos helyen megtalálható, utalva annak általánosságára.

"A stratégia ezúttal nem csak sikertelen volt, de még vissza is ütött" - mondta Robertson. "A Microsoft próbálkozása a Lindows.com perekkel való megfélemlítésére része a szoftvercég azon háborújának, amelyet a társaság a potenciális versenytársai ellen folytat."

A Microsoft egy közleményben tudatta, hogy bár tiszteletben tartja a határozatot, nem ért egyet vele, és folytatni fogja a jogi lépéseket. "A Windows egyike a világ legismertebb védjegyeinek, és meg fogjuk védeni azt a nevet, amelyet hosszú évek kemény munkájával tettünk elismertté a felhasználók körében" - közölte a társaság.

Kulcsszavak: Microsoft jog Lindows

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59