Kedves fotósok!

Szoftverarzenál

, 2002. május 20. 10:16
Kétoldalnyi lehetőséget kaptunk arra, hogy bemutassuk cégünk, a Trans-Europe Kft. fotófeldolgozással kapcsolatos szoftverkínálatát. Két oldal éppen elegendő, hogy átfogó képet adhassunk a kreatív szakmák szoftveres támogatásáról, a Magyarországon kapható legelterjedtebb grafikai és vizuális szoftvertermékekről, a legújabb verziókról.
A Trans-Europe kínálata kielégíti mind a professzionális, mind pedig az amatőr igényeket. A fotófeldolgozás munkafolyamatának szinte minden lépcsőjére ajánlhatunk terméket. Az alább ismertetett kereskedelmi programok mellett a Trans-Europe kedvezményes árú oktatási, upgrade- és nagyfelhasználóknak szánt licenckonstrukciókat is kínál. Negyedévente megjelenő katalógusunk tartalmazza a szoftverek rövid leírását, a fontosabb eszközöket és funkciókat, a rendszerigényeket, rámutat a legfrissebb verziók előnyeire, és természetesen új termékeinket is bemutatja fotókkal illusztrálva.

Tudjuk, hogy a fotózás egyre inkább a digitális világ irányába mozdul el - cégünk éppen ezt az igényt hivatott kielégíteni, termékeinkkel időt, pénzt és nyugtatót spórolhat meg.

Hogyan legyünk profik?

Az Adobe Photoshop 7.0 CE képezi a professzionális képszerkesztés és pixelmanipuláció alapjait. Ezzel a szinte konkurencia nélküli termékkel gyorsan és csúcsminőségben végezheti el az utómunkákat a fotókon, kijavíthatja az esetleg elkövetett hibákat, illetve a kreatívabbak fotómontázs készítésére is használhatják.

Mint minden más program manapság, a Photoshop is nyitott a különböző médiumok felé, így az elkészült kép nemcsak nyomtatásban jelenhet meg, de a beépített ImageReady és a Save for the Web parancsnak köszönhetően alkalmas a végeredmény internetes publikálására is. Akár komplett HTML-oldalt is képes exportálni, vagy a Contact Sheet II és a WebPhoto Galery segítségével gyorsan elkészítheti portfólióját az internetre, valamint katalógust nyomtathat fotóiból.

Visszatérve az utómunkákhoz, hadd emeljünk ki pár eszközt az eszközpalettáról: a Healing Brush pontról pontra haladva javítja ki a szkenneléskor bekerült porszemcsék, karcolások nyomait, miközben megőrzi a kép adott részletére jellemző fény-árnyék viszonyokat, és az élességből sem veszít. Hasonló hatás érhető el egyébként a képen a Despeckle és a Dust & Scratches filterekkel is. A hibásan megválasztott expozíciós időt vagy blendeátmérőt az Image menü Adjustments pontja alatt található eszközök segítségével korrigálhatjuk. Ilyen például a Levels..., amely a képen található legfényesebb és legsötétebb pont, illetve azok fényértékének meghatározása után a közbülső szürketónusokat kívánságunk szerint osztja el. A megsárgult film szkennelésének, valamint az utólag meggondolatlanságnak ítélt színszűrőhasználat eredményét az ugyanitt található Curves..., Hue & Saturation, Selective Color vagy a félig automatának minősíthető Variations eszközök valamelyikével lehet utólag módosítani. A vörösszem-hatás retusálására például nincs is jobb eszköz a Photoshopnál.

A Photoshop nincs híján olyan eszközöknek sem, mint a mágikus radír vagy az Extract parancs, amelyek segítségével már kis gyakorlás után is gyorsan és jó minőségben ki lehet emelni egy tárgyat a vele összemosódó háttérből, s az bármely más háttér elé beilleszthető. Csak a gyors és megfelelő minőségű kiválasztást mintegy tíz-tizenegy eszköz szolgálja, a további finomító lehetőségekről nem is beszélve.

Mindezen lépések visszavonhatók, sőt a History palettában visszamenőleg bármely lépésre egy egérkattintással vissza lehet lépni. Az Art History Brush ecsettel a kép eredeti állapota festhető vissza a kívánt részletekre, sőt a rétegeknek, rétegmaszkoknak és ún. Adjustment Layereknek köszönhetően mindezek a változtatások úgy hajthatók végre, hogy maga az eredeti kép nem is módosul, csak a megjelenése. Olyan, mintha megváltoztak volna a színek, a kontrasztok, az élesség, a fényerő, de valójában csak "szűrőket" helyezett fel a program. Az eredeti fotóról beszkennelt vagy a digitális kamerából, illetve a PhotoCD-ről importált információ nem változott.

Az unalomig ismételt munkafolyamatok (mint pl. a fájlformátum-konverzió vagy a filterek alkalmazása) mindenféle programozási ismeret nélkül automatizálhatók. A Photoshop egyszerűen felveszi a munkafolyamat lépéseit, majd azokat visszajátssza számtalan fájlon újra meg újra. Ön közben, mondjuk, ebédelhet.

Ugyanaz másképp - otthonra is

Az Adobe Photoshop Elements 6.0 "majdnem" Photoshop, a különbség közöttük mégis lényegi. Az előbbi ugyanis csak RGB-színtérben képes mozogni, ami lehetetlenné teszi, hogy nyomdai kivitelre dolgozzon - ehhez CMYK-ra lenne szükség. Egyébként a képességeihez viszonyítva meglepően olcsó program, amely majdhogynem mindent tud, amit a nagy testvére, sőt még panorámaképet is varázsol több körbefotózott kép összemontírozásával, amely azután speciális QuickTime VR programmal olvasható.

Az Adobe PhotoDeluxe 4.0 Home Edition még egy lépés lefelé a lépcsőn. Ezt otthoni amatőr felhasználóknak találták ki, akiknek nincs másra szükségük, mint hogy a fotókat digitális kamerájukról beolvassák, kiretusálják a vörös szemeket, viccből mosolyt varázsoljanak valaki arcára, és mindezt kinyomtassák, fotóalbumba gyűjtsék, vagy e-mailben továbbítsák.

Ugyan nem tartozik szervesen a témához, de tegyünk említést egy illusztrációs programról is. Az Adobe Illustrator 10 CE-re azért érdemes felfigyelni, mert azok számára, akik fotómontázzsal vagy az alapanyagok komolyabb torzítása révén születő alkotásokkal is foglalkoznak, ez fontos kiegészítő lehet a munkavégzés során.

A program - ellentétben az eddigiekkel - vektorokkal dolgozik. A vektorokat egészen másképp kell szerkeszteni, mint a pixeleket, ugyanakkor sokkal könnyebb velük korlátlanul nagyítható, szabályos mintákat, formákat, rajzolatokat készíteni, amelyek itt vagy a Photoshopban is kombinálhatók a pixeles képekkel. Változatos eszköztára méltán emeli a vektorgrafikus szoftverek trónjára, s mindezeknek köszönhetően kiváló kiegészítője az Adobe Photoshop 7.0 CE-nek.

Színterek és színhűség

Bár az összes Adobe-termék kifinomult és egységes színmenedzsmentrendszerrel rendelkezik, bizonyos esetekben mégis szükség lehet mellettük kiegészítő eszközökre a megfelelő eredmény érdekében. Köztudott ugyanis, hogy nyomtatott végeredmény esetén a monitorban nem lehet megbízni, de még az asztali tintasugaras és lézernyomtatók sem biztosítják a szükséges konzekvens színhűséget ahhoz, hogy ne kelljen újra meg újra csalódni a végeredmény színeiben. A tárgy fotózása után ugyanis a képet beszkennelik, onnan beolvassák egy programba, esetleg behívják vagy importálják egy másik programba, amelyben szerkesztgetik (a monitor RGB-színterében), majd kinyomtatják egy asztali nyomtatón vagy egy nagyobb nyomdagépen.

Minden egyes eszköznek megvan a maga reprodukálható színtere, minden egyes eszköz torzít egy kicsit a színeken, és a végeredmény néha nagyon meglepő. Az amerikai Pantone cég azért alakult meg, hogy olyan színkatalógusokat hozzon létre, nyomtasson és terjeszszen, amelyek alapján egy-egy színt a világ bármely pontján százszázalékos pontossággal (kémiai képletek alapján) reprodukálni tudjanak, illetve hogy a különböző megjelenítési formák között (RGB, CMYK, direkt szín) összehasonlítási lehetőséget biztosítson. Mindezek mellett kínál hardveres rendszerkalibrációs eszközöket is, amelyek a nyomtatók, szkennerek és monitorok színkalibrálásában segédkeznek.

A Pantone cég hozta létre a hexachrome színteret is (CMYKOG), ez a nyomtatásban megszokott színek mellett a narancs és zöld hozzákeverésével akkora színspektrumot hoz létre, amely teljes mértékben fedi, sőt bizonyos tartományokban túl is szárnyalja a monitorok RGB-színterét. A Pantone forgalmazza azokat a kiterjesztéseket is, amelyek lehetővé teszik a hexachrome színtér használatát az Adobe Photoshop 7.0 CE és az Adobe Illustrator 10 CE szoftverben.

Ügyes kiegészítők

Nem szabad megfeledkezni a kiegészítő termékekről sem. Az Extensis Intellihance Pro 4.0 egy félautomata megoldás képélesítési, szürketónus-optimalizálási és színkorrekciós feladatokra a Photoshop felületén. Működési elve nagyon hasonlít a Photoshop Variations eszközére, annak egy kifinomultabb formája. Egy képnek egyszerre akár huszonötféle - különböző beállításokkal módosított - variációját veheti szemügyre a felhasználó, és vetheti össze a kiindulási alappal, mielőtt döntene az egyik vagy a másik mellett. Ez a módszer nagyon alkalmas apró, alig látható színhibák korrigálására. A kényelmesebbek választhatják az automata funkciókat, amelyek "intelligens" technikákkal minden egyes képnél eldöntik, hogy melyek a helyes beállítások, és kijavítják a problémás részleteket.

Az Extensis PhotoFrame 2.0 egy elegáns megoldás változatos professzionális képkeretek és szegélyminták kivitelezésére. Egyszerre többféle is kombinálható abból a mintegy ezer szegélymintából, amely a program részét képezi. Mindezek variálhatók árnyékolással, domborhatással és egyéb bevett trükkökkel. Az így elkészített és mentett keretek a Photoshop menüjéből gombnyomásra elérhetők, így még csak a PhotoFrame plug-int sem kell megnyitni.

Az Extensis PhotoTools 3.0 természetesnek tűnő filterek széles választékát kínálja. A PhotoCastShadow többirányú, összetett fényhatásaival, a Photo-Button pedig internetes vagy multimédiás gombok készítésével tűnik ki. A PhotoAnimator animált GIF-állományokat készít, a PhotoGroove domborhatást kelt, a PhotoTexture pedig különböző anyagfajták (gumi, műanyag, fém, króm) utánzásával fokozza a látvány hatását.

Az AlienSkin terméke az Eye Candy 4000, amely 23 időtakarékos filter gyűjteménye, a Xenofex 16, amely inspiratív, természetesnek tűnő effekteket tartalmaz, a Splat! pedig egy teljesen új filtergyűjtemény Adobe Photoshophoz: kereteket, textúrákat, széleket, mozaikokat kombinál könnyen átlátható kezelőfelületén.

Az Andromeda cég is készít jól használható kiegészítőket, ezek közül kiemelhető a Cutline Filter és az EtchTone Filter, amelyek rézkarchoz hasonló, a papírpénzekről ismert mintát generálnak. A LensDoc Filter különböző objektívek torzításait hivatott visszaállítani, illetve szükség esetén éppen hogy szimulálni. A Shadow Filter minden más megoldásnál élethűbb, teljesen realisztikus árnyékhatásairól híres.

Rendszer

Rend a lelke mindennek! - mondogatjuk, de ritkán teszünk érte. Az ember inkább a kreatív feladatok felé tendál. Szerencsére az Extensis és a Canto cég megtalálta a megoldást!

Az Extensis Portfolio 6.0 és a Canto Cumulus 5.5 átveszi a rendcsinálás unalmas feladatát, és a szanaszét tárolt fotókból egy vizuális, számtalan kategória szerint kereshető katalógust készít, amelyet akár folyamatosan és automatikusan frissíteni is képes. Ezek a programok nemcsak képek, de szöveges fájlok, kiadványok, video- és hangfelvételek vagy bármely egyéb fájlformátum katalogizálására képesek, legyenek azok a merevlemezen, floppyn, flashkártyán, CD-n, mágneses szalagon, a szomszéd munkaállomás merevlemezén vagy a világ túlfelén. Robusztus és változatos böngésző-, illetve keresőmodulokkal rendelkeznek, amelyekben előnézeti képek vagy a számtalan információs mező tartalma alapján, illetve ezeket kombinálva lehet keresni, sőt a keresési kritériumok, de még a találatok is elmenthetők.

A Portfolio új, "lebegő palettája" bármely programból közvetlenül elérhető, így azokba a katalógusból úgy illeszthető be egy-egy kép, mintha az Import menüt használná az ember. A Canto Cumulus még arra is képes, hogy Zip- és Quark-fájlokba belelásson, és ne csak azokat archiválja xy.zip fájlként, de az azokban található tömörített fájlokat is.

E programok segítségével nem csupán saját magunk számára rendezhetjük fotóinkat, de meg is oszthatjuk azokat másokkal. Ha például CD-re írjuk a képeket tartalmazó katalógusokat, készítünk egy csinos felületet keretekkel, árakkal, és mellékelünk egy ingyenes Extensis Portfolio Browsert vagy Canto Cumulus Viewert, akkor az így elkészített "portfóliót" elküldhetjük grafikai stúdiókba, képügynökségekhez vagy egyszerűen a barátainknak.

Kulcsszavak: Trans-Europe kamera =dig

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55