Canon Powershot A640

Széles Csongor, 2006. december 18. 19:05

A Canon minden kétséget kizáróan az egyik legnagyobb név a kompakt fényképezőgépek kategóriájában. Általános a hit, hogy ha Canont vásárolsz, nem fogod megbánni. Bár nem minden esetben van ez így, azt mindenképpen elmondhatjuk, hogy a Canon Powershot A640 fényképezőgép a középkategóriában az egyik legjobb vételnek számít. Elmondjuk, hogy miért.

Felépítés

Csak egy pillantást kell rá vetni, és máris meggyőződhetünk: ez a fényképezőgép bírja a strapát. A maszív fémváznak köszönhetően az utazás viszontagságai meg sem kottyannak neki, ráadásul a gombok is a robusztusság és tartósság érzetét keltik.

A legtöbb kompakt kategóriájú modellhez hasonlóan az A640-es is figyelemre méltó 2,5 inches mozgatható LCD képernyőt kapott. Bár a 115.000 pixel felbontás elmarad a jelenlegi átlagtól, nem panaszkodhatunk rá.



A gombok egykezes elrendezést kaptak. A legtöbbet használt felvétel módok (pl. portré, tájkép, kézi beállítás stb.) könnyen kiválaszthatók a gép tetején található tárcsa segítségével, míg a többi beállítást menüben végezhetjük el.



Külön dicséretet érdemel az optikai kereső, amely bizonyos esetekben (erős napsütésben, vagy sötétben) pótolhatatlan segítséget nyújt.

Tulajdonságok

Kezdjük azzal, hogy az A640 10 megapixeles képfelbontása több mint elég, ahogy a 4x (35 mm-140 mm) zoom is felülmúlja az ebben a kategóriában megszokott 3x-os zoomátfogást.

Az A640 21 felvétel mód választható, beleértve a vízalatti felvétel módot (víz alatt természetesen csak a külön kapható vázzal használandó), a parti módot, a havas táj és a tengerpart módokat is, valamint a Canon fényképezőgépeknél az egyedülálló színcsere és színhangsúly effektusokat.

A színcsere hatás lehetővé teszi, hogy egy bizonyos színt bármely más színnel cseréljünk fel. Például az első képen látható eredeti sárga falat a színcserével pirossá változtattuk mindenféle szoftver használata nélkül.



Az eredeti sárga színű fal.



A fal színét a színcserélő effektusnak kösszönhetően pirosra változtattuk.

A színhangsúly lényege, hogy "fekete fehér" képet készíthetünk úgy, hogy az általunk kiválasztott szín kivételével minden színárnyalatot eltávolít a gép. Így az a felhasználó is bevihet bizonyos drámaiságot a képekbe, aki nem ismeri a Photoshopot, vagy nem szeret a számítógép előtt órákat ücsörögni.

Az A640 makró funkciót is kapott, 1cm közelpontjának köszönhetően sokoldalúan ki is használható, bár ilyenkor számolni kell a perspektivikus torzítással is, de amatőr kezekben is sok kísérletezést tesz lehetővé.

A többi Canon kompakt fényképezőgéphez hasonlóan az A640 is rendelkezik a manuális fókusszal és kézi expozíció beállítással. A kézi élességállítás nagy segítség kevés fény esetén, amikor az automata élességállítás akár be is dobhatja a törölközőt. Annak ellenére, hogy az A640 nem csillogtat meg semmi egyedi vagy úttörő képességet, mégis olyan jól eltalálták, hogy nemcsak az alkalmi, hanem a komoly felhasználó számára is vonzó alternatíva lehet.

Teljesítmény

Az első dolog, amire a digitális fényképezőgépeknél figyelni érdemes, az a színhelyesség és a képélesség, ugyanis ez az a két legdöntőbb kritérium, amin áll vagy bukik a sikeres felvétel. Ebben a két tekintetben pedig meglepően jól vizsgázik a Canon A640.



Míg a felső kép meglepően éles marad a sarkoknál is, az alsó kép az A640-es makrózási képességeit dicséri. Mint említettük, a fényképezőgép közelpontja 1 cm, és még az ily közeli téma esetén is nagyon jó minőséget produkál.



A fényképezőgép manuális beállítással is rendelkezik, de a felvétel módokkal is nagyon jól eltalált képeket készíthetünk. Pl. a tájkép módban készült felvételek minden pontja éles, vagyis maximálisan megfelel a téma követelményeinek.

Külön dícséretet érdemel a kis kompakt fényképezőgép színhelyessége, a teszt során megfelelő fényviszonyok mellett nagyon pontos volt, az automata fehéregyensúly tökéletesen végzi a dolgát. Kevés fényben ajánlott átkapcsolni az éjszakai felvétel módra, és nem árt magasabb ISO értéket beállítani, bár ilyenkor az eddig dícséretet érdemlő képminőség jelentősen romlik, az átlagon felüli képzaj miatt.

A fényképezőgép sebessége kielégítő, vaku nélküli felvételek esetében kb. egy másodpercet kell várni a következő felvételig, míg vakus fényképezés esetében ez akár 2,5 mp is lehet.

Értékelés

Ha a Canon A640-re panaszkodnánk, az már nem kritika, hanem szőrszálhasogatás lenne. Az okos kis kompakt minden igéretét szépen beváltja. Az alkalmi fotós számára poénos beállításokat és kreatív játékteret biztosít, ugyanakkor a manuális beállításoknak köszönhetően a fotózással komolyabban foglalkozók számára is van mit nyújtania. Ára 85.000, de ezért a pénzért hálás utitársat kap a vásárló.

Méretek 109x66x49 mm
Tömeg 315 g
Kategória kompakt
Csatlakozás Pict-Bridge/USB/kompozit
Memória SD/MMC memóriakártya
Akkumulátor 4xAA
LCD típusa 2.5", 115,000 px
Kereső optikai
Érzékelőlapka típusa CCD
Érzékelőlapka pixelszáma 10 megapixel
ISO beállítások Auto, 80, 100, 200, 400, 800, 1600
Optikai zoom 4x
Digitális zoom 4x
Záridő 15-1/2500 mp
Blende F2.8 - F4.1
Tömörített formátum JPEG
Felvételmódok Auto, havas táj , tengerpart, beltér, lombozat, tűzijáték, színcsere, víz alatti felvétel, gyerekek és kedvencek, színhangsúly, portré mód, panoráma, éjszakai felvétel
Fehéregyensúly 6 pozíció, plusz kézi
Vakumódok Auto, On, Off, Manual (vörösszem-effektus csökkentő be/ki)
Visszaszámláló 2-10 mp
Videó maximális felbontása 640x480 @ 30fps
Videó formátuma AVI
Hang Igen
Ár 85 000 Ft

Digicam ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Sony 4 győzelmet ünnepel a 2024-es TIPA Awardson

A Sony büszkén jelenti be, hogy a nagyhírű Technical Image Press Association ismét négy TIPA-díjjal ismerte el a Sony teljesítményét és innovációját. Idén a Sony többek között a "LEGJOBB PROFESSZIONÁLISABB HYBRID KAMERA" elismerést kapta az Alpha 9 III és a "LEGJOBB APS-C EXPERT KAMERA" címet az Alpha 6700 számára.

2024. április 20. 13:14

Sony World Photography Awards 2024 – kihirdették a nyerteseket

A World Photography Organisation egy különleges gálaünnepségen Londonban kihirdette a Sony World Photography Awards 2024. évi nyerteseit. Az immár 17. éve megrendezett díjátadó ünnepség napjaink legjobb fotográfiai alkotásait mutatja be, valamint az elmúlt év legközkedveltebb képeit és történeteit díjazza. A győztes, döntős és shortlistre került képek április 19-től láthatók a Sony World Photography Awards 2024 kiállításon a londoni Somerset House-ban.

2024. április 19. 20:08

Nagy rekesznyílású és nagy látószögű zoomos Sony objektív

A Sony örömmel jelenti be a full-frame α (Alpha) E-bajonettes objektívek legújabb tagját. Az FE 16-25mm F2.8 G egy nagy rekesznyílású, nagylátószögű zoomobjektív, amely a 16 mm és 25 mm közötti teljes zoomtartományban F2.8 maximális rekesznyílást tart fenn, és kompakt, könnyű kialakításának köszönhetően a kiváló képminőséget nagyszerű hordozhatósággal kombinálja.

2024. április 17. 13:09

Tavaszi fotózási tippek a HONOR-tól

A HONOR jobbnál jobb hardverrel és szoftverrel teszi izgalmasabbá a fotózást, de a funkciók és lehetőségek kihasználásához érdemes észben tartani pár egyszerű tippet ahhoz, hogy a lehető legszebb képeket készíthessük el.

2024. április 11. 11:38

Átadták a legjobb magyar természetfotósnak járó Arany Daru szobrot

A Varázslatos Magyarország idén lépett 15. életévébe, melyet egy nagyszabású díjátadóval ünnepelt a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében. Az április 5-én este megtartott eseményen a természetfotós szervezet átadta a 2023-as fotópályázatának nagydíját, és egyúttal megnyitotta idei fotókiállítását.

2024. április 7. 12:09

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50