Murphy elavult törvénye, avagy

Digitális nyaralás

, 2002. május 20. 10:13
A digitális fényképezés által nyújtott lehetőségeknek köszönhetően ma már amatőrként is profi minőségű felvételeket készíthetünk nyaralásunk során, hazatérve pedig élményeink megosztásának eddig elképzelhetetlen formái jelennek meg.

De miért is akarunk hazatérni, még mielőtt elindulnánk! Az igazán sikeres kikapcsolódás kulcsa a megfelelő tervezés, az út kellő átgondolása. Az alábbiakban a digitális fényképezésre való felkészülés tudnivalóit ismertetjük, és a "digitális nyaralás" előnyeinek kihasználásához próbálunk segítséget adni.

Első lépésként - és talán ez tűnik a legnehezebbnek - be kell ruháznunk egy digitális kamerába. Ez ma már nem jelent több százezres kiadást, mivel az új technológiájú fényképezőgépek ára megegyezik hagyományos filmes társaikéval, hosszú távon pedig, mint azt majd a továbbiakban látni fogjuk, a mérleg a digitális világ felé billen.

Egy új fényképezőgép önmagában még egy kicsit ijesztő, idegen és ismeretlen eszköz, jó néhány felvételt kell vele elkészítenünk ahhoz, hogy megfigyeljük, mire is képes igazán. És bizony, ezzel rátapintottunk a digitális gépek első nagy előnyére! Nem lesz szükségünk filmre! Felvételeink típustól függően különböző méretű memóriakártyán tárolódnak, ami gyakorlatilag korlátlan számban letörölhető és újraírható. Amint feltöltöttük a gépünket felvételekkel (az első időkben még nem tökéletes képekkel), máris letörölhetjük azokat, vagy átmásolhatjuk a számítógépünkre. A lényeg az, hogy kísérletezzünk, játsszunk és tanuljunk. Egy-két nap alatt több száz felvételt is készíthetünk teljesen ingyen, és hamarosan azt tapasztaljuk, hogy a képek egyre jobbak, tisztábbak és élesebbek. Természetesen, hiszen a profik is egy halom felvételből választják ki az újságok címlapjaira kerülőket, de ez ma már nem pénz kérdése. Fel fogjuk fedezni digitális gépünk intelligens funkcióit, amelyek segítségével különböző méretű képeket, trükkfelvételeket vagy akár antik érzést nyújtó, megsárgult fotókat gyárthatunk.

Ha mindezen túljutottunk (haladó fotósok persze akár ki is hagyhatják), már készen állunk az élmények rögzítésére - irány a nyaralás! A következő (kellemes) csalódással akkor szembesülünk, amikor ráébredünk, hogy nem otthon, a nyaralás után láthatjuk meg, hogy mit fotóztunk, hanem ott azonnal visszanézhetjük a fényképezőgépbe épített kis színes kijelzőn. Ez hihetetlenül nagy segítség! Aki valaha már fényképezett, tudja, mennyire kritikus egy nappal szemben "elkattintott" kép vagy egy esti felvétel a város romantikus sétálóutcájáról. Amikor a 36-os tekercsről kell feláldozni kockákat e célra, bizony megfontoljuk, hogy kísérletezzünk, vagy ne. No de digitális géppel! Csak tizedikre sikerül? Huszadikra? Nem mindegy? A rossz tizenkilencet letöröljük (helyet adva ezzel a további felvételeknek), az egy sikereset pedig hazaviszszük magunkkal.

És még nem is beszéltünk Murphy nyaralós törvényéről: "A legszebb vízeséshez akkor érünk oda, amikor már megörökítettük az összes satnyább, kisebb zubogót, és tele van a filmünk felvételekkel." Ilyenkor csak vissza kell keresnünk a gép kijelzőjén a "legyőzött" élményt, és máris lecserélhetjük a legnagyobbra, legszebbre, legigazibbra. Az egyetlen dolog, amire ügyelnünk kell, hogy az elem ne merüljön le, így mindig legyen nálunk tartalék akku!

És ez még nem minden! Sokkal jobb minőségű képeket készíthetünk már az egyszerűbb digitális fényképezőgépekkel is, mint a hagyományos filmes masinákkal. A felvételeket beépített programok javítják, a képek színei pedig sokkal gazdagabbak lesznek.

A harmadik állomás, a hazaérkezés a legszomorúbb dolog, persze nem a fényképezés szempontjából. Ugyanis nem kell megvárnunk (és kifizetnünk) a filmkidolgozást, hanem azon melegében mutogathatjuk a képeket az ismerősöknek. A jobb felvételeket kinyomtathatjuk, vagy esetleg egy segédprogrammal tovább javíthatjuk, sőt akár rögtönzött vetítést is tarthatunk az összegyűlt családtagoknak. A képeket annyi példányban küldhetjük szét, ahány érdeklődő ismerősünk csak van, és ha nem szívesen ülünk le a számítógép elé, akkor akár hagyományosan papírképet is rendelhetünk egyre több helyen. Sőt ma már léteznek olyan nyomtatók is, amelyek számítógép nélkül képesek közvetlenül kinyomtatni a digitális fényképezőgéppel készített felvételeket.

Végezetül álljon itt három útravaló a digitális élményvadászoknak: nyaralás közben ne nézegessük esténként az aznap készült képeinket, mert könnyen elveszhet a meglepetés varázsa, ha pedig út közben megtelik a gép memóriája, akkor térjünk be egy szaküzletbe, ahol igényeinknek megfelelően CD-lemezre mentik vagy kinyomtatják a képeinket, hazatérve pedig beállíthatjuk a legjobb felvételeket háttérnek a számítógépünkön, meghosszabbítva ezzel a nyaralás élményét.

Kulcsszavak: kamera =dig

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59