Vállalatirányítás és controlling: Új megoldások és lehetőségek

A stratégiaközpontú szervezet

forrás: Prim Online forrás: Prim Online, 2002. május 25. 21:30
Az idén XIV. alkalommal megrendezésre kerülő Budapesti Controlling Fórum témájának a Robert S. Kaplan és David P. Norton által írt „Strategy-Focused Organization” című könyv magyar nyelvű megjelenése ad aktualitást. A magyarul „A stratégiaközpontú szervezet” címet viselő könyv egy új szervezeti forma és működés szükségességéről, kialakulásáról és az általa nyerhető előnyökről szól.
Napjaink változó üzleti környezetében a stratégia irányító szerepe soha nem látott jelentőséget kap: a stratégia megvalósítására való képesség gyakran fontosabb lehet, mint maga a stratégia. A környezet állandóan változik, szinte naponta halljuk azt a megállapítást, hogy a környezet dinamizmusa minden eddigi mértéket felülmúl. A környezeti kihívások nagymértékű és folyamatos változása miatt a stratégiának és a megvalósítás módjának is állandóan változnia kell annak érdekében, hogy a vállalat választ tudjon adni lehetőségeinek és fenyegetéseinek megváltozására. Az értékteremtés ma már alapvetően nem a tárgyi eszközök megfelelő elosztásán és kezelésén múlik; a hangsúly folyamatosan eltolódik a tudás-alapú stratégiák, a határok nélküli szervezet, a vevőorientáció, az innovativitás, a minőség, a rugalmas alkalmazkodó-képesség, az informatikai támogatás és a munkatársi képességek, készségek felhasználása irányába.

Az IFUA Horváth & Partner Kft. szakmai konferenciái kapcsán minden évben olyan újszerű és aktuális témákat dolgoz fel, amelyek a szakemberek nagy érdeklődésére tartanak számot, illetve amelyben nagy gyakorlati tapasztalatokkal rendelkezik. Hazai és nemzetközi vállalatvezetők véleménye alapján napjainkban minden szervezet működésének meghatározó eleme nemcsak a megfelelő stratégia kidolgozása és a stratégia szervezeti egységek szintjére történő lebontása, hanem annak sikeres megvalósítása is. Az idén XIV. alkalommal megrendezésre kerülő Budapesti Controlling Fórum témájának a Robert S. Kaplan és David P. Norton által írt „Strategy-Focused Organization” című könyv magyar nyelvű megjelenése ad aktualitást.

A magyarul „A stratégiaközpontú szervezet” címet viselő könyv egy új szervezeti forma és működés szükségességéről, kialakulásáról és az általa nyerhető előnyökről szól. A szerzőpáros által javasolt és bemutatott új megoldás sikerrel kecsegteti a jelenleg problémákkal küzdő vállalatokat is. Ezekben az új szervezetekben összehangolják az üzleti egységek, a belső szolgáltató egységek és az egyének tevékenységét a vállalat egészének céljaival. A konferencián a könyvbemutatót kerekasztal-beszélgetéssel kötik egybe, amelyre olyan vállalatok vezetőit hívták meg, akik sikeresen vezették be szervezetüknél a Balanced Scorecard-ot. A beszélgetésen részt vesz Dr. Balaton Károly, a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem tanszékvezető-helyettes egyetemi tanára, a könyv magyarországi lektora is. A résztvevők azonban nem csupán a meghívott hozzászólók tapasztalatait és a levonható tanulságokat ismerhetik meg, hanem a vitafórum révén egymással is megoszthatják tapasztalataikat.

A konferencia a könyvhöz kapcsolódóan „A stratégiaközpontú szervezet” alcímet viseli. A 2002. május 30-31-én megrendezésre kerülő két szakmai nap során a stratégiát középpontba állító szervezet alapelveit, működési feltételeit, a lehetséges buktatókat járják körbe – az elméleti ismereteket hagyományainkhoz híven hazai és nemzetközi gyakorlati tapasztalatokkal színesítve. A felkért előadók és hozzászólók témájukat és az előadások konkrét tartalmát tekintve szorosan kapcsolódnak a mai szervezetek előtt álló kihívásokhoz, az aktuális tendenciákhoz.

Meghívott előadók és hozzászólók rámutatnak arra, hogyan lehet az alapvető vezetési folyamatokat a stratégiára összpontosítani, és a vállalatot a stratégia által vezérelten irányítani. A Németországban is nagy tekintélynek örvendő Prof Dr. Péter Horváth rámutat arra, hogy hogyan válhat egy szervezet stratégiaközpontú szervezetté a Balanced Scorecard segítségével; majd Dr. Reinhold Mayer neves németországi szakember, a Horváth & Parners Management Consultants igazgatósági tagja bemutatja több, mint 100 Balanced Scorecard projekt tapasztalatait. Kitérnek arra, hogy miként lehet a stratégiát lefordítani a mindennapi működés nyelvére az egyes nézőpontok mentén. Dr. Utz Claassen és Dr. Edgar Martin a pénzügyi nézőpont és belső folyamatok jelentőségét hangsúlyozza – nemzetközi tapasztalatokat felvonultatva, míg az IFUA Horváth & Partner Kft. előadói, Dr. Bodnár Viktória és Dr. Drótos György a vevői és tanulás-fejlődési oldal legújabb kihívásait emelik ki – kitérve a lehetséges megoldásokra. A stratégiák sikeres megvalósítását nagymértékben befolyásolja, hogy milyen szervezeti megoldásokkal tudják támogatni azt. Az előadók között üdvözölhetjük Bajnai Gordont, a Wallis Befektetési és Vagyonkezelő Rt. vezérigazgatóját, aki egy diverzifikált vállalatcsoport irányításáról fog beszélni.

Mint mindig, az idén is meghívtak egy olyan előadót, aki nem a gazdasági szférában tevékenykedik. Hortobágyi T. Cirill atya arról tart előadást, hogy az üzleti stratégiát és tevékenységet miként lehet beilleszteni a Pannonhalmi Főapátság szervezetébe. Cirill perjel atya érdekes és egyedi előadása rámutat arra, hogy miért különösen fontos egy apátság életében a „stratégia” és annak a mindennapokban történő „megvalósítása” hogyan történik.

Részletesebb információk: www.ifua.hu/aktualitasok

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50