A Matáv a hálózatok összekapcsolását szorgalmazza

Liberalizációs törekvések

, 2002. június 3. 08:32
Az elmúlt év karácsonyi ajándéka volt a távközlési piac szereplői számára a liberalizáció. A jogi lehetőség valóra váltására törekszik a Matáv is, amely a liberalizáció elkötelezettjének vallja magát, s ezért a hálózat-összekapcsolási szerződések mielőbbi megkötésével szeretne hozzájárulni a ténylegesen szabad telefonpiac feltételeinek megteremtéséhez. Szándékát bizonyítja, hogy a Vivendivel már tavaly december 21-én módosította korábbi szerződését az új jogszabályi környezetnek megfelelően, majd április 8-án már a PanTellel is aláírta azt a megállapodást, amely a korábbi IP alapú együttműködés mellett immár a hagyományos telefonszolgáltatásra is kiterjed. Az összekapcsolás műszaki feltételeinek megteremtését követően így a Matáv és a PanTel ügyfelei választhatnak, hogy melyik szolgáltató hálózatán bonyolítják le belföldi távolsági, illetve nemzetközi hívásaikat.
A telefonszolgáltatásban régóta várt versenyt jogilag már lehetővé tette a koncessziós szerződésekben deklarált nyolcéves kizárólagossági idő lejárta, illetve az új hírközlési törvény. A szabad szolgáltatóválasztáshoz azonban az egyes távközlési cégek hálózatainak összekapcsolása is szükséges, ami egyrészt műszaki kérdés, másrészt viszont a liberalizációs szándékokat tükröző összekapcsolási szerződések is nélkülözhetetlenek.

Ez utóbbi akadályt a szolgáltatók számára előírt összekapcsolási referenciaajánlatok automatikusan elhárítják majd, ám amíg a Hírközlési Döntőbizottság (HDB) jóváhagyja ezeket az ajánlatokat, addig még hetek, hónapok telhetnek el. A szolgáltatók - köztük a Matáv - a törvényben előírt határidőig, január 22-éig benyújtották hálózat-összeköttetési referenciaajánlatukat, ám első körben egyiket sem fogadta el a HDB. Most tehát a hiányosságok pótlása, az új változatok elkészítése folyik, majd következik a Hírközlési Döntőbizottság újabb értékelése.

A Matáv célja viszont kezdettől fogva az, hogy minél hamarabb megkezdődhessen az igazi verseny. Ezért Magyarország vezető távközlési szolgáltatója úgy döntött, hogy felveszi a kapcsolatot azokkal a szolgáltatókkal, amelyek összekapcsolási szerződést kívánnak kötni vele, megkezdi a tárgyalásokat, és a lehető leghamarabb megköti az összekapcsolási szerződéseket. Az azok alapjául szolgáló tervezet összhangban van a Matáv által a HDB-nek benyújtott öszszekapcsolási referenciaajánlattal. Ennek jóváhagyása után természetesen a hatóság által rögzített feltételek érvényesülnek majd, de a kezdeményezett áthidaló megoldással kiküszöbölhető a verseny kiszélesedésének jelenlegi akadálya.

A Matáv már megkezdte az egyeztető tárgyalásokat az alternatív távközlési szolgáltatókkal az összekapcsolási szerződésekről. A Matáv elsőként a Vivendivel állapodott meg hálózataik összekötéséről, erre egy korábban megkötött szerződés módosításával nyílt lehetőség. A Vivendi korábbi koncessziós területeinek mind több előfizetője tárcsázza a Matáv 1515-ös előhívószámát, és egyre növekszik azok száma, akik a Matávtól kérik belföldi távolsági, illetve nemzetközi hívásaik kapcsolását.

A Matáv és a PanTel már tavaly júliusban megkötötte első hálózati szerződését. Ez a megállapodás - a két hálózat összekapcsolása révén - azt tette lehetővé, hogy a PanTel internet alapú beszédszolgáltatásának (VoIP) előfizetői elérhessék a Matáv hálózatán át a PanTelt, illetve a PanTel VoIP-előfizetői hívhassák a Matáv-számokat. A két társaság a liberalizáció szellemében együttműködésének bővítéséről állapodott meg április 8-án. A hálózati szerződés módosításával a Matáv és a PanTel hálózatának összekapcsolása a hagyományos telefonszolgáltatásra is kiterjed. A szolgáltatóválasztás összekapcsolásának műszaki megvalósítását követően a Matáv és a PanTel ügyfelei hamarosan dönthetnek, hogy melyik szolgáltató hálózatán bonyolítják le belföldi távolsági, illetve nemzetközi hívásaikat.

A Matáv változatlanul a liberalizáció elkötelezettje, ezért arra törekszik, hogy a kölcsönös érdekek szem előtt tartásával minden területen mielőbb megegyezzen valamennyi partnerével. Ennek bizonyítéka, hogy már megkezdte az egyeztető tárgyalásokat az alternatív távközlési szolgáltatókkal az összekapcsolási szerződésekről. Ugyancsak erre utal egy másik területen kinyilvánított szándéka, hiszen az internetes bevételmegosztás kérdéseiről is tovább folytatja a tárgyalásokat az internetszolgáltatókkal.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14