Az Intel a távközlési piacra figyel

MTI Sajtóadatbank, 2002. május 31. 07:07
A számítógépipar válsága miatt a világ legnagyobb tárolólapka-gyártója, az amerikai Intel új piacokat keres.
A Santa Clara központú vállalat a személyi számítógépek piaca mellett már egy ideje új terepre, a távközlésre is figyel.

A távközlési piacot, a szabályozott piac sok évtizedes nyugalma után, tavaly elérte a világgazdasági recesszió. Azokat a változásokat és visszaeséseket, amelyet más ágazatok tíz év alatt éltek meg, a távközlési ipar 2001-ben egy év alatt kényszerült átélni. Az idő parancsa most a nagy költségcsökkentés és a rugalmas technológia egy gyorsan változó piacon. Az Intel a múlt hét végén csökkentette, 53 százalékig terjedő mértékben, a személyi számítógépekbe való tárolólapkák árát, hogy így adjon ösztönzést az újabb és gyorsabb lapkák iránti keresletnek.

A nyílt forráskódú operációs rendszerek, mint például a Linux operációs rendszer a számítógépiparban jól vizsgázott, mindenekelőtt a gyors piaci áttörésben. A nyílt szabványoknak kellene felváltaniuk a távközlésben is a bevett vállalati technológiákat - mondta Partick Gelsinger, az Intel műszaki igazgatója csütörtökön egy müncheni szakmai konferencián. Az Intel rövidesen közzéteszi a távközlés moduláris kommunikációs platformjának technológiai alapját.

Az Intel kutatólaboratóriumaiból a következő években kikerülő új fejlesztések a távközlési fejlődés sokszoros meggyorsítását és a költségek drasztikus csökkentését szolgálják majd. Az Intel az új technológiákkal alapvetően meg akarja változtatni a vezeték nélküli távközlést a mobiltelefonon, a zsebszámítógépen vagy táskaszámítógépen keresztül - mondta ugyanott Howard Bubb, az Intel hálózatfejlesztési felelőse. Az Intel 2000-ben és tavaly 20 milliárd dollárt költött kutatásra- fejlesztésre és új gyártókapacitásokra. Idén ezek a tételek összesen 9,6 milliárd dollárt érnek el, ebből 4,1 milliárd dollár jut a kutatásra és a fejlesztésre.

A távközlési vállalatokra óriási nyomás nehezedik. Miközben a részvényárak és a forgalom csökken, nő az igény az új multimédiás szolgáltatások szélessávú továbbítására. Ebben a helyzetben az egyetlen esély a gyors és olcsóbb technológiák alkalmazása - mondta Sean Maloney, az Intel vezérigazgató-helyettese.

Az Intel szerdán 27,27 dolláron zárt a Nasdaqon, 1,08 dollárral, azaz 3,8 százalékkal olcsóbban, mint kedden.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38