Csődvédelmet kér a Napster

Tóth Kristóf, 2002. június 3. 20:55
A szerzői jogi perek kereszttüzében álló Napster Inc. hétfőn csődvédelemért folyamodott. A társaság lépése összhangban van a német Bertelsmann AG-vel kötött megállapodásban foglaltakkal.
A Redwood City-i (Kalifornia) központú társaság a Delaware-i csődbíróságon nyújtotta be csődvédelmi kérelmét hétfőn. A Napster Inc. által működtetett, legendás hírű, egykor felhasználók tízmillióit tömörítő internetes fájlcsere-szolgáltatás 2001 júliusa óta szünetel.

Mint ismeretes, az öt vezető lemezkiadó még 2000-ben indított jogsértési pert a társaság ellen, mivel a Napster fájlcsere-szolgáltatás az illegális internetes zeneterjesztés melegágya volt. 2001 tavaszán a bíróság először a Napster hálózatán továbbítható fájlok szigorú ellenőrzését és szűrését rendelte el, majd ennek eredménytelenségét követően júliusban az egész szolgáltatás leállítására kötelezte a társaságot.

A Napster Inc. azóta egy új, előfizetés-alapú online zeneszolgáltatás kifejlesztésén dolgozott, mivel azonban a társaság nem tudott kiegyezni a lemezkiadókkal, a szolgáltatás beindítása elmaradt. Az új Napster-szolgáltatás esélyei ezzel egyidőben folyamatosan csökkentek.

A német médiaóriás Bertelsmann AG néhány hónappal ezelőtt pártfogásába vette a Napstert, de minden erőfeszítése ellenére sem tudta megszabadítani a társaságot a szerzői jogi perek terhe alól. A Bertelsmann május 17-én előállt egy szerződéssel, amelynek értelmében a társaság 8 millió dollárért megvásárolja a Napstert.

A szerződésben foglaltaknak megfelelően a Napsternek csődvédelmet kellett kérnie. Az internetes P2P (Peer-to-Peer - Egyenrangú Hálózat) forradalmat elindító társaság így hamarosan Európa második legnagyobb médiacsoportjának részlegeként tűnhet fel ismét.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14