Megkezdődött a MÁV Kutinfo informatikai hátterének tervezése

forrás: Prim Online forrás: Prim Online, 2002. június 5. 09:52
A Synergon Informatika Rt., a Hídépítő Rt. és a Csőszer Rt. által létrehozott konzorcium aláírta és elkezdte a „MÁV Rt. gázolajfeladó, -lefejtő és -tároló berendezéseihez kapcsolódó informatikai rendszer tervezése és kiépítése a MÁV Rt. országos hálózatán, összesen 46 helyszínen” elnevezésű komplex projekt kivitelezésére szóló szerződést. A konzorcium vezetője a Hídépítő Rt. A közel 1 milliárd forint értékű projekt 2004-ben zárul.
A projekt keretében a Synergon szállítja az üzemanyag-ellátó rendszerek tankautomatáit, az ezekhez kapcsolódó adatfeldolgozó munkaállomásokat és a központi szervert. Kiépíti az ezeket a rendszereket összekötő adatkommunikációs hálózatokat, és telepíti az alap- és alkalmazási szoftvereket. A rendszer üzemeltetéséhez 3 éves támogatást nyújt.

MÁV Kutinfo

A MÁV Rt. saját üzemi töltőállomás-hálózattal rendelkezik vasúti járműveinek üzemanyag-ellátására. A hálózathoz tartozó 46 lefejtő-, tároló-, töltőhelyet kormányrendeletben meghatározott szabványok szerint és a környezetvédelmi előírásoknak megfelelés miatt teljes mértékben át kell alakítania.

Az informatikai fejlesztés eredményeképpen a feladóhelyek mérési eredményeit kell a központi és 9 további adminisztrációs helyszínre eljuttatni, valamint megoldást kell nyújtani a tartályokban a szintmérésre, az adatok regisztrációjára, továbbá a rendszernek jeleznie kell a tartályban lévő üzemanyag túltöltését vagy az utántöltés akadályoztatását.

A feladóhelyekhez ajánlott tankautomata (TA) beépített számítógép segítségével autonóm módon hajtja végre a tankolási műveletet és nyomtatja ki a tankolási bizonylatot, biztosítva a művelet végrehajtására illetékes személyek kártyás azonosítását. A tankautomata csatlakozik a központi töltőállomási rendszerhez, a tankolással összefüggő technológiai berendezéseket és egyben feldolgozó funkciót is ellát. A felügyelő számítógép megfelelő kezelői felületet ad az üzemanyag bevételezésnek és a tankolások összesítésének nyilvántartásához, továbbá intelligens terminálja a központi adatbázisnak, ahol az egész rendszer kapcsolódik a MÁV Rt. már meglévő informatikai rendszeréhez.

A rendszer számos további védelmi, azonosító és nyilvántartási funkciót biztosít. A riasztórendszer a tartályok aknájának megnyitása esetén hang-fény jelzéssel riaszt, rögzítve a riasztás helyét és idejét. A rendszer részét képezi még mozdonyokba építendő gyűrűs azonosító-felismerő, jeladó berendezés, mely kommunikál a TA-val, valamint a szivárgásérzékelő rendszerek központi felügyelete, kontrollja is.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36