A KPNQwest elhalasztotta a fizetési határidőt

MTI Sajtóadatbank, 2002. június 12. 06:40
A 2 milliárd euróval eladósodott, több mint egy hete csődbe jutott holland KPNQwest távközlési és internetszolgáltató hétfőről kedd délre halasztotta az elmaradt számlák befizetésének határidejét 18 országban lévő felhasználói számára. Egyszersmind közölték, hogy ha nem lesz teljes a törlesztés, akkor sem zárják le feltétlenül a szolgáltató európai üvegszálhálózatát. A nap folyamán közleményt adnak ki a fejleményekről.
A KPNQwest saját adatai szerint az egyik legnagyobb európai internetszolgáltató, és a teljes európai hálózati piac harmadát fedi le. Ha kikapcsol, akkor az európai internetforgalom egy része jócskán lelassulhat egy időre, sok oldal hozzáférhetetlenné válik.

A KPNQwest csődgondnoka csütörtökön felszólította a vállalat adósait, hogy rendezzék számláikat, és akkor néhány hétig működhet a szolgáltatás. Az anyavállat, a holland KPN NV távközlési cég, amelynek 40 százalékos részesedése van a KPNQwestben, pénteken azt közölte, hogy a felszólításnak akkor tesz eleget, ha ezt a többi adós is megteszi.

A KPNQwest 25 ezer kilométeres európai hálózatának napi működtetési költsége 1 millió dollár körül van, ügyfeleinek száma 100 ezer. A csődgondnok adatai szerint a KPN maga 23 millió euróval tartozik a KPNQwestnek, és ez az internetszolgáltató legnagyobb aktuális kintlevősége.

A KPNQwest internetszolgálttatást nyújt több nagy európai vállalatnak, köztük a finn Nokiának és a Sonera távközlési vállalatnak, és több amerikai cég, közte a Microsoft és a Dell Computer Corporation európai üzletágának. Az 1998-ban alapított holland-amerikai vegyesvállalat KPNQwest június elején jelentett csődöt, azután, hogy nem sikerült eladni valamelyes vagyont, amelynek bevételéből megélhettek volna egy darabig. A csődöt kimondta a bíróság.

A KPNQwest forgalma tavaly 810,1 millió euró volt, 75,5 százalékkal több, mint 2000-ben, de közben nettó vesztesége 266 millió euróra nőtt az előző évi 138,6 millió eurós egyszeri tételek nélküli nettó veszteségről. A cég már május közepén közölte, hogy ha részvényesei, vagyontárgyainak esetleges vásárlói, új befektetők vagy a hitelezők nem segítenek, akkor nem lesz képes tovább finanszírozni pénzügyi átalakítási programját.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36