Megoldások túlfeszültség ellen

forrás: Prim Online forrás: Prim Online, 2002. június 13. 17:36
A szünetmentes áramforrások (UPS-ek) magyarországi piacán is kiemelkedő piaci részesedést elért APC (American Power Conversion) két olyan új termékcsaláddal jelent meg az európai piacon, amelyek - a korábbi modellektől eltérően - szabványos konnektorelosztóként használhatók, ugyanakkor biztosítják a villámvédelmet, illetve kiküszöbölik számítógépek feszültségkimaradásból vagy áramingadozásból származó adatvesztését.
A kifejezetten otthoni felhasználók és kisebb irodák (SOHO-piac) számára fejlesztett UPS-ek terhelhetősége értelemszerűen elmarad a nagyobb hálózatok vagy ipari felhasználók kiszolgálására szánt készülékek kapacitásától - szolgáltatásaikban azonban ugyanazt a színvonalat biztosítják, mint a többszörös kiadással megvásárolható eszközök.

Back-UPS család: ES-modellek otthonra

Az APC kínálatában áprilisban megjelent Back-UPS ES350 és Back-UPS ES500 jelű szünetmentes áramforrások paramétereit úgy alakították ki, hogy megbízható védelmet nyújtsanak a teljes otthoni - vagy kisebb irodákban alkalmazott - konfigurációk (pl. asztali számítógép, monitor, multimédiás hangfal, szkenner, nyomtató, modem) áramkimaradásból vagy túlfeszültségből eredő károk megelőzésére.

A kis méretű, formatervezett (a hagyományos elosztókhoz hasonlítható) konnektorcsoport mindkét változata öt túlfeszültség (például villám) elleni védelmet nyújtó kimenetet foglal magában. Három csatlakozó azonban szünetmentes tápellátást is biztosít, így a felhasználók önállóan dönthetnek a feszültségingadozástól védeni kívánt eszközök prioritásáról. A Back-UPS ES 350 jelű modell összesen 225 watt, míg nagytestvére, a Back-UPS ES 500 325 watt összteljesítményű fogyasztó (számítógép, periféria vagy tévé, hifi stb.) minden feszültségkörülmény közötti megvédésére alkalmas.

Szabványos USB-csatlakozójuk a számítógéppel történő gyors adatkapcsolat mellett az egyszerű konfigurálhatóságot és a magas szintű adatvédelmet (többek között: automatikus fájlmentést és rendszerleállítást) is biztosítja. Jellemző funkcióik közül érdemes kiemelni az automatikus diagnosztikát, a túlterhelési visszakapcsoló gombot, valamint az intelligens akkumulátorfelügyeletet. (Ez utóbbi folyamatosan figyeli az akkumulátor állapotát, és azonnal értesíti a felhasználót, ha csere szükséges - erre azonban a megnövelt élettartamú akkumulátoroknak köszönhetően egyre ritkábban lesz szükség.)

Mindkét UPS telepíthető Windows 2000, WindowsME, Windows 98, valamint a Macintosh OS 9 (9.0.4 és magasabb) verziójú operációs rendszerek alatt. Az új modellek már megvásárolhatók az APC magyarországi viszonteladóinál, a gyártó kétéves garanciát biztosít termékeire.

SurgeArrest

Az APC Personal and Performance SurgeArrest termékcsaládja (már szintén megrendelhető) elsősorban a villámvédelem ellen kínál megoldást.

Az E15 jelű eszköz a névleges hálózati feszültségnél legfeljebb 15 százalékkal, az E25-ös pedig maximum 5 százalékkal magasabb feszültséget enged át - ami egyben azt is jelenti, hogy az utóbbi készülék választása esetén minden káros feszültséglökés ellen megvédhetjük a "voltugrálásra" érzékeny készülékeinket.

Az előző Back-UPS ES-családhoz hasonlóan mindkét típuson öt konnektorkimenet található, amelyekhez a legérzékenyebb számítógépes vagy elektronikai eszközök csatlakoztathatók. A SurgeArrest modellek LED-lámpával jelzik a védelem bekapcsolt állapotát (ha a túlfeszültségvédő áramkör meghibásodik, a lámpa kialszik, jelezve, hogy a túlfeszültségszabályozót ki kell cserélni).

A fejlett szolgáltatások egyike, hogy a telepítés után is azonnali figyelmeztetést kapunk minden olyan problémáról - például hibás földelésről -, amely következtében a SurgeArrest képtelen lenne megfelelően ellátni túlfeszültségvédő feladatát.

(A Surge Arrest termékek garanciaideje: az ES15 GR típusra 3 év, az ES25 GR típusra 5 év.)

"Az otthoni számítógép-felhasználók számára is egyre fontosabbak a merevlemezen tárolt adatok, de kevesekben tudatosul, milyen veszélyt jelent egy váratlan áramszünet vagy villámcsapás" - jellemezte a helyzetet Bíró Viktor, az APC magyarországi vezetője. "Az okozott problémák az egyszerű billentyűzetlefagyástól, az adatok és a hardver sérülésétől a rendszer összeomlásáig vagy a teljes adatvesztésig terjedhetnek. A most bemutatott eszközök azonban nemcsak a számítógépes rendszerek, hanem a túlfeszültségre érzékeny szórakozatóelektronikai cikkek tulajdonosainak is egyszerűen telepíthető, biztonságos megoldást kínálnak."

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50