Építőblokkok kvantum-számítógépekhez

Széll Zoltán, 2002. június 17. 21:03
A tudomány egyesült a sci-fivel, amikor a NIST (National Institute of Standards and Technology) bejelentette, hogy sikeresen előállították az első ion csapdákat. Ezzel lehetővé vált a kvantum-számítógépekhez az első építőblokkok megvalósítása.
A kvantum-számítógépek nem hasonlítanak a hagyományos tranzisztor alapú számítógép-architektúrákra, mivel a kvantum-számítógépek ionokat – villamosan töltött atomok – használnak, amelyeket az elektromágneses csapdák tartanak „fogva” és kapcsolódnak egy másikkal a számítógépjelek előállításához.

A tranzisztoroknak két állapotuk van: „be” vagy „ki”. Ez biztosítja a bináris nyelv két szintjét: „1”-et vagy a „0”-át. Az atomok a kvantum-számítógép belsejében különböző állapotokban dolgozhatnak egyidejűleg. Az ilyen architektúra lehetővé teszi, hogy exponenciálisan több adatot dolgozzon fel, mint a tranzisztor alapú számítógépek.

A NIST kutatóinak sikerült elkészíteni két ion-csapdát, egymástól 1,2 mm távolságra. A kísérleti ion-csapdák stabilak maradtak, ami lehetővé teszi több ion-csapdát tartalmazó, nagyobb kvantum-számítógépek megvalósítását. Egy csapdában több ion kezelése rendkívül bonyolult feladat, ezért nehezen méretezhető. Ezért a kvantum-számítógépben az ionok száma korlátozott: „csak” néhányszor tíz lehet.

Kulcsszavak: tudomány trend desktop

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14