Otthoni internetezők – messze az átlag felett

forrás: Prim Online forrás: Prim Online, 2002. június 18. 12:42
Régen várt áttörésnek lehettünk tanúi a múlt év második félévében az internethasználók világában: többen interneteznek otthonról, mint a munkahelyekről. Az iskolai internethasználat dominanciájának mítosza már régmúlt, most azokon a sor, akik az otthonukban használják a netet: közel 400 ezren vannak.
A Netsurvey (www.netsurvey.hu) által évente elkészített iBasic kutatás 2001. év végi adataiból az otthoni internetezőkre vonatkozó elemzéseket a red-stars.com Hungary Rt. (www.red-stars.hu), internetes reklám- és médiaügynökség készítette el.

A felmérés szerint az internet-használók száma 1 millió 32 ezer, tehát az otthonról internetezők ennek nagyjából 40%-át teszik ki. E csoport néhány tulajdonságában szignifikánsan eltér a munkahelyen, iskolában internetezőktől: elmondható, hogy az információszerzés számukra kiemelkedően fontossá vált, első számú információforrásuk az internet. A hagyományos sajtót felváltja az interneten való keresés, amelyet az is megerősít, hogy érdeklődésük a számítástechnika, az utazás, a gazdasági és a politikai hírek felé mozgatja őket. Akik otthonról interneteznek, azok összességében két és félszer annyit ülnek a hozzáféréssel rendelkező számítógépük előtt, mint a többiek. Átlagosan több mint heti 10 órát, jellemzően egyenletesen elosztva, naponta, vagy kétnaponta. Internetezési szokásaik az időbeosztásukhoz alkalmazkodik, inkább az esti órákban, valamint hétvégén „lógnak a hálón”. Jobban ismerik az internet kínálta lehetőségeket, mint azon társaik, akik nem az otthonukból használják a médiumot. Az általános, illetve a tematikus portálok, de a keresők és az ingyenes szolgáltatások ismertsége is átlagosan 10 százalékponttal magasabb a vizsgált csoport körében. Ők azok, akik már nem csak kimerészkednek a külföldi - elsősorban angol és német nyelvű - oldalakra hanem rendszeresen használják is azokat. Az angol nyelvű oldalak ismertsége a körükben lényegesen, mintegy 20 százalékponttal magasabb.

Untitled-1 copy.jpg

Kik ők? Idősebbek, mint gondolnánk, többségük nem az internetezők 39,8 %-át kitevő 18-29 éves korosztályból kerül ki, hanem 30 évesnél idősebbek. Az internetezők összességére érvényes 44-56%-os nő-férfi megoszlás ebben az esetben a férfiak felé tolódik el: az otthonról internetezők 64%-a férfi. Jellemzően budapesti, illetve Pest környéki településen lakik (a csoport 50%-a), és rendelkezik mindazokkal a vagyontárgyakkal, amelyek őt az A vagyoni kategóriába sorolják, 74%-uk rendelkezik személygépkocsival és lakással is.

Általánosságban elmondható, hogy az a sztereotípia, mely szerint az internetezők vagyoni, iskolázottsági szempontból a magyar társadalom felső decilisébe tartoznak, az otthoni internetezőkre még inkább igaz: ők azok, akik az internetezők közül is kitűnnek ezen paramétereikkel.

Mellékletek:

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50