2002: A számítógépes vírusok éve?

Tóth Kristóf, 2002. június 19. 21:47
A számítógépes vírusok gyorsabban terjednek, mint valaha, állítja a brit MessageLabs, amely társaság kedden kiadott jelentése szerint az idei év első felében több vírusfertőzést regisztrált, mint 2001 egészében.
Az ügyfelek e-mailjeinek vírusellenőrzésével foglalkozó MessageLabs az idei évből eltelt valamivel kevesebb, mint hat hónap alatt 2 milliónál is több vírusfertőzött elektronikus levelet szűrt ki a vizsgált e-mail postafiókokból. Mindez valamivel több, mint 100 százalékos növekedés a tavalyi év azonos időszakához képest.

A legszívósabb "gonosztevő" a Klez féregprogram volt, amely különböző variánsaival a fertőzött e-mailek több, mint feléért volt felelős. A Klez eredetileg ártatlan e-mail féregnek indult, de egyes hackerek nem sokkal megjelenését követően jóval veszélyesebb változatokat is készítettek belőle, például a Klez.h variánst.

John Harrington, a MessageLabs amerikai marketingigazgatója úgy véli, a Klez esetéhez hasonló továbbfejlesztések komoly szerepet játszottak a veszélyes vírusok számának drasztikus növekedésében. - Ezek a hackerek egymástól tanulnak - mondta Harrington. - Találnak valami trükköt, ami működik, hozzáteszik saját ötleteiket, és mindez így folytatódik tovább - tette hozzá.

- A probléma egyébként nem csupán a vírusok és féregprogramok növekvő száma, de sajnos az is megfigyelhető, hogy ezek a vírusok egyre veszélyesebbek, kártékonyabbak lesznek. Két évvel ezelőtt a Love vírus volt a "sláger", de a féreg büntetőrutinja nem volt olyan kártékony. Az új vírusok, mint a SirCam és a Klez, jóval veszélyesebbek, hiszen például titkos dokumentumokat terjeszthetnek el.

A tavaly felbukkant SirCam egyébként még az idei első félévben is a második leggyakoribb vírus volt, amelyet mintegy 600 ezer e-mailben azonosított a MessageLabs. Harrington szerint a SirCam hosszú élete elsősorban a fertőzött otthoni felhasználók nagy számának, illetve a féreg kialakításának tudható be. - Sokan még most sem tudják, hogy számítógépüket megfertőzte a vírus. Ezek a féregprogramok hosszú ideig meghúzzák magukat a háttérben - mondta a vezető.

A MessageLabs jelentése szerint továbbra is az Egyesült Államok, illetve Európa a számítógépes vírusok fő forrása. Jelentősen növekedett ugyanakkor a Kínából és Tajvanból érkező féregprogramok száma. - Egyre több ország, például az USA keményen fellép a víruskészítők ellen, ezért megfigyelhető, hogy mind több vírus terjed el a laza törvényekkel rendelkező országokból - mondta Harrington.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14