A Microsoft szembeszáll a spam-ekkel, vírusokkal

Tóth Kristóf, 2003. április 15. 08:45
A szoftveróriás Microsoft egy olyan jövőbeli Windows változatról számolt be hétfőn, amely lehetővé fogja tenni a vírusok, és féregprogramok könnyebb felismerését, illetve eltávolítását, valamint a spam-ek kiszűrését.
A redmondi (Washington) székhelyű óriás a San Francisco-i RSA Security Conference konferencián ezzel egyidőben számolt be azokról az új biztonsági funkciókról, amelyek elsőként a Word 2003, és Exchange 2003 szoftverekben jelennek meg.

A jövő Windows változataiba bekerülő Windows Filter Manager Architecture olyan API-kat, illetve programkódokat foglal magába, amelyek alapvető antivírus funkciókat fognak ellátni, úgymint például a merevlemez fájljainak ellenőrzése, mondta Jonathan Perera, a Microsoft biztonsági megoldásokkal foglalkozó részlegének igazgatója. A vezető szerint a Filter Manager olyan, mint egy nyomtatódriver. Régebben minden gyártó külön illesztőprogramokat készített nyomtatóihoz, jelenleg pedig már általános API-kat használnak a driverek elkészítéséhez.

"Számos hardverközeli funkciót ellát a megoldás, és lehetővé fogja tenni az antivírus-megoldások fejlesztőinek, hogy termékeiket egyszerűbben, gyorsabban fejlesszék ki" - mondta Perera.

A Filter Manager emellett lehetővé fogja tenni, hogy kettő, vagy több különböző antivírus-szoftver egyszerre, gondtalanul futhasson egymás mellett a rendszeren. Jelenleg általában problémát okoz, ha egyszerre több antivírus szoftver működik egy számítógépen.

"Több, mint 70 ezer különféle számítógépes vírusról tudunk, és számuk havonta több százzal emelkedik" - mondta Perera hozzátéve, hogy kettő, vagy több antivírus-szoftver egyidejű futtatásával a jövőben fokozható lesz a rendszerek biztonsága.

"A Microsoft részvétele az operációs rendszer szintjén álló biztonsági API-k fejlesztésében lehetővé fogja tenni számunkra, hogy átfogóbb antivírus-megoldásokat fejlesszünk, és nagyobb biztonságot nyújthassunk ügyfeleinknek" - mondta Ryan McGee, a McAfee Security marketingigazgatója.

Az új Windows biztonsági funkciók megjelenési ideje egyelőre még nem ismert. A Word és Exchange szoftverek új biztonsági megoldásai várhatóan azonban már év közepe felé elkészülnek.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50