A víruskészítők is megemlékeztek szeptember 11-ről

Tóth Kristóf, 2003. szeptember 13. 08:48

A víruskészítők a korábbi várakozásoknak megfelelően a maguk sajátos módján emlékeztek meg a szeptember 11-i terrorcselekményekről, vagyis olyan internetes vírusokat készítettek, melyek a több ezer áldozatot követelő tragédia kétéves évfordulóján az emberek érzelmességére, illetve félelmére építkezve terjednek.
A számítógépes biztonsági megoldásokkal foglalkozó cégek szakértői szerint a napokban két olyan vírus, a Neroma, illetve a Vote.K ütötte fel a fejét, mely összefüggésbe hozható a szeptember 11-i történésekkel.

Szakértők elmondása szerint egyik új vírus sem jelent különösebben nagy veszélyt a felhasználókra, illetve a számítógépes rendszerekre, azonban ezen új számítógépes kártevők kapcsán sem árt felidézni azt a sokat hangoztatott alapszabályt, mely szerint a bizonytalan eredetű elektronikus levelek csatolmányát csak kellő óvatossággal szabad megnyitni. A most felbukkant Neroma vírus arról ismerhető fel, hogy tárgysorában (subject) a következő szöveg olvasható: "It's Near 911", illetve, hogy csatolmányában egy "911.jpg" nevű állomány található. A Neromát készítője úgy programozta, hogy a megfertőzött számítógépek merevlemezéről különböző állományokat töröljön le, illetve, hogy a Microsoft Outlook Express levelező szoftver címjegyzékét átböngészve újabb áldozatokat vegyen célba.

A finn székhelyű F-Secure biztonsági vállalat jelentése szerint a napokban felfedezett Vote.K annak a Vote vírusnak a legújabb megjelenési formája, mely nem sokkal a 2001-ben történt terrortámadások után indult világhódító útjára. A "THE WAR HAS STARTED" tárgysorú kártevő a következő üzenetet hordozza magában: „WORLD TRADE CENTER/WE WILL ALWAYS REMEMBER THOSE LOST SOULS", és a fentebb ismertetett Neromához hasonlóan képes a fertőzött PC-k merevlemezén található állományok törlésére.

A biztonsági szakembereket egyébként mostanság leginkább a Microsoft napokban tett bejelentése foglalkoztatja, mely szerint a szoftvercég több olyan biztonsági rést is talált a Windows operációs rendszerekben, melyek a hírhedt MSBlasthoz hasonló férgek megjelenését vetítik előre. A Microsoft egyébként a bejelentéssel egy időben elérhetővé tette az említett biztonsági réseket betömő javításokat.

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Évente 8 milliárd forintot lopnak el bankkártyáinkról a kényelmünk miatt

A kényelmünk visz a vesztünkbe: az interneten gyorsan akarunk lecsapni egy-egy jó ajánlatra és nem törődünk a biztonsággal – ennek köszönhetően újra gyorsan emelkedik a bankkártyás csalások aránya és az az összeg is, amit az ügyfelek a visszaélésekben elvesztenek. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint néhány lépéssel biztonságossá tudjuk tenni az internetes vásárlásainkat.

2024. április 29. 09:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14