A biztonsági cégek is tehetetlenek lesznek...

Genda Csongor Zoltán, 2007. március 21. 17:04
A Cebit-en tartott beszédében Eugene Kaspersky egy igen szomorú jövőképet vázolt fel a jelenlévők előtt a kártevők elleni küzdelem témakörében. Elmondta, hogy az is megtörténhet, hogy hamarosan már a biztonsági cégek is tehetetlenek lesznek a hackerekkel szemben.
Az orosz Kaspersky Labs vezetője a hannoveri technológiai kiállításon felszólalva arról beszélt, hogy újabban milyen óriási mennyiségű vírusáradattal kell szembenézniük a biztonsági szakembereknek, mivel egyre több hacker lép színre mostanában, akik naponta százával termelik a különböző kártevőket. Az orosz antivírus-szakértő az internetet a bűnözői tevékenységek melegágyaként jellemzi, ahol is hacker csoportok százai munkálkodnak azon, hogy éves szinten több százmillió dollárral károsítsák meg a felhasználókat. Az elismert szakember felhívta a figyelmet arra, hogy csakis a tavalyi esztendőben két és félszeresére nőtt a rosszindulatú programok száma, és 2007-re sincsenek ennél jobb kilátásaink.

"Ha ebben a tempóban folytatódik a kártevők számának a növekedése, akkor egy idő után már a biztonsági megoldásokat fejlesztő cégek sem lesznek képesek lépést tartani ezzel az irammal"- nyilatkozta Kaspersky, aki szerint egy nemzetközi web-rendőrség létrehozása talán megoldást jelentene a problémára. Véleménye szerint a világ minden országa össze kellene, hogy fogjon a hackerek ellen, és együttes erővel kellene megalakítani az online Interpolt, ám ha valamelyik állam nem támogatná a projektet, akkor azt például olyan szankciókkal kellene sújtani, mint pl. az internetre való csatlakozási jog megvonása.

A témával kapcsolatban felszólalt még Mikko Hyppönen, az F-Secure kutatási igazgatója is, aki igencsak drámai hangot ütött meg: "Itt most már nem pusztán az online bűnözők és az antivírus cégek közötti küzdelemről van szó. Ami ma történik a weben, az maga a jó és a rossz harca".

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50