Hétfőtől vizsgálják az Apeh számítástechnikai rendszerét

MTI Sajtóadatbank, 2002. július 1. 08:04
A héten megkezdődik az adóhivatal számítástechnikai rendszerének átvizsgálása. Az Apeh elnöke Király László György korábban elmondta: július 1-jén elkezdődhet és szeptember-októberre befejeződhet az átvizsgálás. Az elnök szerint nyom nélkül nem lehet beavatkozni az APEH informatikai rendszerébe, és nem lehet nyom nélkül adatokat módosítani, illetve eltüntetni a hálózatból.
Az elnök korábban azt is közölte: már a beiktatását követően elkezdték keresni a lehetőségét annak, hogy egy nemzetközileg és szakmailag is elismert, az üzleti világban nem direkt módon jelen lévő szakértővel megvizsgáltassák a rendszert. A szakértőket a tudományos, illetve az oktatási életben keresték. Az adóhivatalnál nemcsak azt vizsgálják, hogy történt-e beavatkozás, hanem azt is, hogy esetlegesen milyen hiányosságok vannak a rendszerben.

Futó Iván, az APEH informatikai elnökhelyettese a közelmúltban kijelentette: az informatikai rendszer minden beavatkozást és tranzakciót regisztrál, és gyakorlatilag nincs esélye annak, hogy ha valaki valamit megváltoztatott, vagy eltüntetett, akkor ezt nyom nélkül tudta volna megtenni.

Az elnökhelyettes egy bizottsági meghallgatáson elmondta: a sajtóban a hosszú bitek éjszakájának elnevezett időszakban három különböző informatikai rendszer működött a hivatalban, és minden egyes rendszernek saját nyilvántartó bázisa volt; ahhoz, hogy valaki adatokat tudjon módosítani vagy eltüntetni, minden nyilvántartó bázist át kellett volna alakítania. Így nehezítette az ilyen típusú beavatkozást az is, hogy a rendszer regisztrálta: a gépeket ki, milyen jelszóval és mire használta.

Kulcsszavak: security APEH

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36