Jól vizsgázott a Net-mail

Kommunikációs megoldás kis-, közepes és nagyvállalatoknak

Szalay Dániel, 2002. július 10. 18:12
Július elsejétől a gyakorlatban is kipróbálható az El Greco Kreatív Stúdió egyedi fejlesztése, a több különleges képességgel is rendelkező Net-mail kommunikációs szoftvercsomag legújabb verziója, mely megoldást jelent kis- és közepes vállalatok internetes kapcsolattartására – tudatta közleményben a programot kifejlesztő grafikai stúdió ügyvezető igazgatója, Tóth Attila.
- Ha pénzben és ismertségben nem is kelhetünk versenyre a már népszerű ingyenes e-mail elérhetőséget biztosító szolgáltatókkal, másban azért megpróbáljuk - mondta Tóth Attila, aki hangsúlyozta, több hónapos fejlesztésük során olyan különleges extrákat építettek be a rendszerbe, melyek mind vonzóvá teszik szolgáltatásukat. A Netcity virtuális városának magánemberként bárki lakója lehet, vagyis ingyenesen próbálhatják ki a "virtuális városlakók" a rendszert.

A cég ügyvezetője ugyanakkor nem titkolta, outsourcing (erőforrás-kihelyezés) jellegű szolgáltatásaikkal elsősorban a vállalatokat célozzák meg. A Net-mail kifejlesztését az tette szükségessé, hogy a vállalatok hálózatain gyakorta többféle operációs rendszer fut, több postafiókot használnak, nem ritka, hogy szükség van kimenő körlevelek küldésére, nem is beszélve arról, hogy a cég hálózatát esetleg távolról is szeretnék elérhetővé tenni a távmunkában dolgozó munkatársak számára, miközben az adatokat is szeretnék biztonságban tudni. A felhasználóknak időnként több száz e-mail címet kell tárolniuk címlistájukban, amit fontos, hogy könnyedén lehessen kezelni, az átlátható legyen.

A Net-mail azonban ennél is többet nyújt. Beépített naptárfunkció, ebédrendelő és határidőnapló, a vállalati webkiszolgáló egyszerű kezelése – ilyen, és ehhez hasonló bővítményekkel is „felvértezhető” a rendszer. Fontos jellemző az is, hogy még a „hétköznapi felhasználók”-nak szánt ingyenes rendszert is ellátták a kéretlen leveleket (spam) kiszűrő, egyénileg beállítható szűrőrendszerrel; letölthetőek a más rendszerekben tárolt, POP3 kiszolgálón lévő levelek is, így egy egyszerű internet-böngésző (Internet Explorer, Netscape, Mozilla, Opera, Handspring stb.) használatával férhetünk hozzá máshol tárolt postáinkhoz is, és válaszolhatunk rá. A webes felület egyik nagy előnye, hogy semmilyen levelező kliensre (Outlook, Outlook Express, Netscape Mail stb.) nincs szükség, ezáltal az e-mail vírusoknak is gátat szabhatunk.

A Net-mail egyik sajátossága az is, hogy fejlesztője szakított a hagyományos értelemben vett POP3 jellegű mailboxokkal, így minden egy SQL adatbázisban kerül tárolásra a szerveren. A weboldalon így SQL lekérdezésekkel valósul meg a jogosultság szerinti levéllekérdezés. Ennek köszönhető az is, hogy áttekinthetőek lettek a a kommunikációs levélláncok, visszakövethető, hogy ki mely levélre milyen választ írt, látható, hogy ki kapcsolódott be egy-egy levelezési levelezésbe. Könnyebbé tehető az általános, info@cegneve.hu jellegű címek kezelése is, mert pontosan szabályozható, hogy a cég mely alkalmazottai olvashatják ugyanazt a levelet, ezáltal elkerülhető a manuális (kézi) továbbküldés (forward). A rendszer segítségével követhető az is, hogy az adott levelet végül elolvasták-e.

Meg kell említeni továbbá, hogy az irodai változatban a címjegyzék szolgáltatásnak is van egy különlegessége, beállítható, hogy bizonyos elérhetőségeket az iroda egy-egy munkatársai is láthassanak, míg bizonyos címeket (például személyes ismerősökéi) csak a címjegyzék eredeti gazdája láthasson és kezelhessen. A naptár és a határidőnapló funkció különlegessége az is, hogy a közös programok szervezése is könnyedén megvalósítható. Beállítható, hogy a főnök mely programjait láthassa a programjait szervező asszisztens, míg a bizalmasabb programjaiba nem tekinthet be. Ideális egy-egy munkafeladat csoportos elvégzése is, a megfelelő határidők mellé akár csatolt állományokat is hozzáfűzhetünk. Megoldható közös képtár létrehozása is.

Mint azt Tóth Attila ügyvezető igazgató elmondta, már dolgoznak a programcsomagok továbbfejlesztésén. Azt szeretnék, ha a jövőben a rendszer még inkább olyan komplex megoldást nyújtana megrendelőiknek, amely képes a raktárkészlet kezelésére, a levelezés iktatására, megkönnyíti a számlázást stb. Mindezt oly módon biztosítják, hogy egy-egy szolgáltatást modulszerűen lehet megrendelni.

Az ügyvezető elmondása szerint a szolgáltatást saját szerveiken végzik, így nincs szükség az irodákba kihelyezni külön kiszolgáló gépeket. A cégek munkatársai internet-böngészőjükön keresztül, akár 128 bites titkosítással, https protokollal vehetik igénybe a hálózati szolgáltatást, melyet jelenleg három csomagban kínál az El Greco. A szoftver az említetten kívül számos aprósággal, érdekességgel is szolgál használói számára. Ilyen az, hogy a levelezéskor, amennyiben több címünk is van, megadhatjuk, hogy mely feladóval kívánunk levelet küldeni. Rendkívül praktikus megoldást láthatunk a faxok kezelésére is, beállíthatóak, hogy bizonyos számokról érkező faxüzeneteket a rendszer automatikusan továbbítson az erre felhatalmazott felhasználóknak. Az előre nem megadott számokról érkező üzenetek a faxadminisztrátorokhoz érkeznek, melyeket a felhasználó egyszerűen továbbíthat.

Az alapcsomagban elektronikus levelezés értendő, továbbá a hozzá tartozó címjegyzék kezelése csoportmunka-támogatással (50 felhasználóig), ez havonta nettó 29 ezer forintért vehető igénybe. Az optimal csomag szinte valamennyi elérhető modul benne van (levelezés, címjegyzék, naptár, feladatkezelő, ebédrendelő, fórum szolgáltatás, a cég dooménnevének karbantartása (DNS), webszolgáltatás). Ez havonta 39 ezer forintért (+ ÁFA) vehető igénybe. A de luxe csomagban az optimal csomagban említetteken kívül további lehetőségek vannak.

Kulcsszavak: El Greco hálózat iroda

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59