Modchip: pert vesztett a Sony

Tóth Kristóf, 2002. július 28. 20:43
A világ legnagyobb szórakoztatóelektronikai társasága jelentős visszalépést szenvedett el a modchipek elleni nemzetközi harcában, amikor egy ausztrál bíróság a gyártó ellen hozott ítéletet.
Egy ausztrál bíró pénteken azt a döntést hozta, hogy az eredeti PlayStation játékkonzolhoz készített modchipek a helyi törvények szerint nem sértik a Sony jogait. Az ausztrál törvények az efféle esetekre vonatkozóan egyébként nagymértékben hasonlítnak az amerikai Digital Millennium Copyright Act (DCMA) törvényre, amely szigorú büntetést helyez kilátásba a másolásvédelmi technológiák kijátszásával, hatástalanításával kapcsolatban.

A döntés egy héttel azután született, hogy egy kanadai PlayStation 2 modchip-kereskedő másfél év felfüggesztett börtönbüntetést, valamint 17 ezer dolláros pénzbírságot kapott a chipek, illetve illegálisan másolt játékok terjesztéséért.

A modchipek olyan, játékkonzolokba forrasztható illegális megoldások, amelyek hatástalanítják a konzolok másolásvédelmét, lehetővé téve ezzel a másolt lemezek használatát. A Microsoft Xbox esetében a modchip saját készítésű szoftverek, mint például mp3-lejátszók használatát is lehetővé teszi a konzolon.

Az ausztrál perben a Sony a sydneyi Eddy Stevenst vádolta jogainak megsértésével, aki az első PlayStation játékkonzolhoz árult, illetve szerelt be modchiepeket. Ronald Sackville bíró szerint a chipek nem szegik meg az ausztrál törvények vonatkozó részeit, mert olyan legális tevékenységet is lehetővé tesznek, mint például a külföldről behozott lemezek lejátszása, illetve a saját célja készített biztonsági másolatok használata.

"Semmilyen olyan bizonyíték nincs, ami arra utalna, a gyártó célja a megoldással az volt, hogy csak az Ausztráliában és Európában vásárolt, jogszerű lemezek használatát tegye lehetővé" - áll Sackville határozatában, aki szerint a PlayStation gyakorlatilag nem is tartalmaz másolásvédelmi technológiát, mert bár meggátolja a másolt lemezek lejátszását, magát a másolást nem akadályozza.

A bíró egyébként egyetért a Sonyval abban, hogy Stevens törvénysértést követett el az illegálisan másolt játékok árusításával. Ez utóbbi vádpontban később születik ítélet.

Kulcsszavak: jog lapka Playstation 2 Sony

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59