Digitális kamerák piaca: csökkent a HP részesedése

Tóth Kristóf, 2002. augusztus 11. 09:59
A digitális állóképkamerák eladásai az Egyesült Államokban 50 százalékkal emelkedtek az idei első fél évben, a Hewlett-Packard azonban a növekvő piacon is részesedést veszített.
Az óriáscég egy, a napokban kiadott felmérés szerint a második negyedévben 4,5 százalékot veszített piaci részesedéséből a digitális kamerák szegmensében.

Az International Data Corp. (IDC) piackutató cég szerint az idei első fél évben mintegy 3,5 millió színes kijelzővel rendelkező, digitális állóképkamera talált gazdára az Egyesült Államokban. Ebből mintegy 2 millió készülék értékesítésére a második negyedévben került sor.

A piacvezető gyártó kiemelkedő előnnyel a japán Sony Corp. volt, amely társaság az USA-ban forgalomba került digitális kamerák 25 százalékát gyártotta. A második helyezett Canon, amely első alkalommal ért el dobogós helyet, 12 százalékos piaci részesedést regisztrálhatott.

A Hewlett-Packard piaci részesedése a tavalyi második negyedév 14 százalékáról 9,5 százalékra esett, áll a felmérésben. - Mindez elsősorban annak tudható be, hogy a társaság új modelljei nem érkeztek meg időben a piacra, a korábbi készülékekből rendelkezésre álló raktárkészletek pedig elfogytak - mondta Ron Glaz, az IDC digitális képfeldolgozással foglalkozó programmenedzsere. - Egyszerűen nem volt mivel pótolniuk a megüresedett polcokat - tette hozzá.

A HP szóvivőnője szerint a társaság egy új termékvonal piacra dobásának végső fázisában tart, és mint más, hasonló esetekben, igyekszik megfelelő raktárkészletet biztosítani az új digitális kamerákból.

A digitális kamerák, amelyek forradalmi változásokat hoztak a fotózásban amatőrnek és profi fotósnak egyaránt, a karácsonyi vásárlószezonig várhatóan drasztikus árcsökkenésen fognak keresztül menni. Az IDC szerint egyébként az éves digitális kameraeladások 40 százalékát a karácsonyi időszak teszi ki.

Kulcsszavak: HP IDC Canon Sony kamera

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50