A Vivendi Telecom Hungary gazdát cserél?

Kétszer felfüggesztették

Elekes István, 2002. augusztus 15. 17:24
Egy elemzö konferencián vázolta fel a Vivendi Universal nemrég kinevezett új vezetöje, Jean-Rene Fourtou a világ második legnagyobb médiabirodalmának helyzetét. A hirügynökségek már jelezték, hogy bajba került a Vivendi, magasak a tartozásai, adósságai rendezése érdekében "komoly átszervezések elött áll a cég". Ez a jól hangzó kifejezés annyit jelent magyarul, hogy a Vivendi fizetésképtelen, és csak vagyona jó részének eladásával tudja helyreállitani a vállalat további müködését.
Fourtou nyiltan és világosan beszélt. Elmondta, hogy nehézségeik vannak a készpénz-fizetésekkel és az adósságuk jelenleg 10 milliárd euro. Ennek mielőbbi lecsökkentése érdekében három dolgot kell tenniük:

1. Legföképp a vállalkozásokat, üzletrészeinket kell eladni.

2. Azonnal meg kell szüntetni a vállalat készpénz-kiáramlását - elsősorban a Canal + csoport nem francia tevékenységét és az internetes vállakozásokat.

3. Ugyancsak oda kell figyelni a készpénz-forgalomra, amit az utóbbi hónapokra nem volt jellemző.

Röviden: adósságaink miatt készpénzfizetési problémáink vannak, annak ellenére, hogy anyagi, vagyoni helyzetünk, értékünk nagy. - mondta a Vivendi fönöke.

Elemzők szerint a 10 milliárd eurós adósság megszüntetése fejében a Vivendi megválik (eladja) külföldi telekomos érdekeltségeit, igy például a spanyolt, a marokkóit, a lengyelt és a magyart is. Ez pedig azt jelenti, hogy új gazdája lesz hamarosan ( 9 hónapon belül) a Vivendi Telecom Hungary Rt.-nek is.

Nemrég kaptuk a hírt az MTI-től, hogy a Vivendi Universal távközlési és médiacég kereskedését szerdán kétszer is felfüggesztették a párizsi értéktőzsdén, mert az áresés meghaladta az engedélyezett határértéket. A felfüggesztés előtt a részvény 21 százalékos veszteségnél, 12,60 eurónál tartott. A második felfüggesztés után 16.25H-kor indult újra a forgalom a Vivendi Universal részvényével, a meghatározott új limitársáv 11,34-13,86 euró között volt.

Szerdán késő délután a Vivendi Universal 11,89 euró volt a párizsi értéktőzsdén, 25,22 százalékkal olcsóbb a keddi, 15,90 eurós zárónál. Szerdán 15,55 eurón nyitott. Szerda délutáni eredményével a részvény 2,85 százalékkal drágább volt, mint egy hete, 7,29 százalékkal olcsóbb, mint egy hónapja, 80,67 százalékkal olcsóbb, mint az év elején és 75,21 százalékkal olcsóbb, mint egy évvel ezelőtt.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55