Linux kernel Xbox-on

Tóth Kristóf, 2002. augusztus 15. 20:52
A nyílt forrású Linux operációs rendszer Microsoft Xbox játékkonzolon történő meghonosítását célul kitűző Xbox Linux Projekt képviselői a napokban arról adtak hírt, hogy most először sikerült Linux operációs rendszer kernelt betölteni a Microsoft-féle konzolon.
Az Xbox a konkurens Sony PlayStation 2-től eltérően nem rendelkezik saját hivatalos Linux-szal, és mondanom sem kell, hogy nagy valószínűséggel a jövőben sem fog, hiszen ismerjük a Microsoft és a nyílt forrású operációs rendszerek viszonyát. Éppen ezért a német származású Michael Steil vezette Xbox Linux Projekt mindent megtesz annak érdekében, hogy a világ legnagyobb szoftverfejlesztő cégeként nyilvántartott Microsoft első generációs játékkonzoljából, az Xbox-ból mihamarabb nagy tudású Linux számítógép váljon. Fontos megemlíteni, hogy az Xbox Linux Projekt mindezt úgy kívánja megvalósítani, hogy közben egyetlen hatályban lévő törvényt sem sért meg.

Michael Steil, a fejlesztési projekt vezetője elmondta, hogy nem volt egyszerű feladat a Linux kernel, vagyis a Linux operációs rendszer magjának az Xboxon történő bebootolásának a megvalósítása. Köztudott, hogy az Xbox nagymértékben PC-s alapokon nyugszik, azonban rendszerszoftverei és BIOS-a jelentős mértékben eltér a normál személyi számítógépek hasonló szoftvereitől, így például az Xbox Linux Projekt fejlesztőinek saját maguknak kellett kifejleszteni egy olyan bootloadert, mely az Xbox-on betölti a memóriába a Linux kernelt, majd elindítja azt. A fejlesztők ezenkívül kifejlesztettek egy olyan rendszerindítási eljárást, mely egy úgynevezett modifikációs chip segítsége révén lehetővé teszi az Xbox eredeti rendszerszoftvereinek más, módosított szoftverekkel történő lecserélését.

A mostani, Linux kernel indítással kapcsolatos bejelentést nemrégiben egy másik bejelentés előzte meg, mely arról szólt, hogy az Xbox Linux Projekt fejlesztői elkészítettek egy Linuxpreview névre keresztelt parányi alkalmazást, mely arra volt hivatott, hogy bebizonyítsa: az Xbox saját szoftverfejlesztő csomagjának segítsége nélkül is lehet írni olyan szoftvereket, melyeket aztán minden további nélkül le lehet futtatni a játékkonzolon. A fejlesztőkre most egyébként az a feladat vár, hogy különböző Xbox meghajtó szoftvereket készítsenek, a végcél pedig egy olyan CD-ROM létrehozása, melyről az Xbox mindennemű hardveres modifikáció nélkül képes Linuxot indítani.

Kulcsszavak: játék Xbox Linux

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36