A francia kormány támogatja a France Télécomot

MTI Sajtóadatbank, 2002. szeptember 6. 06:29
A francia kormány megfelelő támogatást ad a France Télécomnak, ha a francia távközlési vállalatnak pénzügyi nehézségei lennének - közölték a francia pénzügyminisztériumban csütörtökön.
A volt távközlési monopólium többségi részvényese a francia állam, és az állam felelős befektetőként megfelelő támogatásról gondoskodik, ha a vállalatnak refinanszírozási problémái támadnak - így a közlemény.

Előzőleg, csütörtökön, hírek jelentek meg a francia sajtóban arról, hogy a France Télécom rekordméretű nettó veszteséget jelenthet az első félévről, 10-15 milliárd euró közöttit, ha végrehajtja a mérlege megtisztításához szükséges értékleírásokat. A La Tribune című lap szerint a kormány nem zár ki tőkeemelést a társaságnál, amelyben jelenleg 54 százalékkal részes. A pénzügyminisztériumban nem közölték, konkrétan milyen "megfelelő támogatásra" gondolnak. A France Télécom a jövő héten közli féléves időközi mérlegét.

A lapjelentésekre a France Télécom is reagált csütörtökön, közölvén, hogy eredményei meg fognak felelni a vártnak. A nyilatkozatban megerősítették, hogy a társaság mind a pénzforgalmi többletben (EBITDA), mint a működési eredményben (EBIT) több mint 10 százalékos növekedésre számít a második félévről. Már most hozzátették, hogy a szabad működési pénzáramlás 50 százalékkal bővült a tavalyi első félévhez képest. A nettó eredményről nem közöltek várakozást, hanem meglehetősen óvatosan azt mondták: bármiféle értékleírás attól függ, mire jutnak a tárgyalásokon a német MobilCom jövőjéről.

A sajtóértesülések szerint a francia kormány elégedetlen Michel Bonnal, a France Télécom elnökével, aki korábban elzárkózott olyan tőkeemeléstől, amelytől csökkenne az állami részarány a vállalatban. Törvény szerint az állami részesedés nem csökkenhet 50 százalék alá az 1997-ben részlegesen privatizált társaságban, tehát vagy a költségvetésnek is be kell szállnia a tőkeemelésbe, vagy meg kell változtatni a törvényt.

A France Télécom adóssága 70 milliárd euró, részint a harmadik generációs mobilkoncessziók két évvel ezelőtti megvásárlása miatt, részint terjeszkedése miatt. Egyik legnagyobb gondja 28,5 százalékos részesedésének értékelése a veszteséges német MobilCom mobilszolgáltatóban. Hírek szerint a France Télécomnál a jövő héten döntenek a MobilCom ügyében. A szakértők várakozásai a részesedés értékének lenullázásától egészen odáig terjednek, hogy a France Télécom ajánlatot tesz a MobilCom többi részére is, hogy döntési helyzetbe jusson a német szolgáltatónál és megtartsa helyét a német piacon. A leírás a mérleget, a vétel az adósságot terhelné közvetlenül milliárdokkal. Az amerikai hitelminősítők tavasszal BBB-re, a spekulatív fokozat aljára értékelték le a France Télécom adósságát.

A sajtóhírekre a France Télécom 11 százalékkal zuhant a párizsi értéktőzsdén, de a pénzügyminisztérium közleményére valamelyest összeszedte magát, és kora délután 10,70 euró volt az ára, 6,88 százalékkal olcsóbb a szerdai, 11,49 eurós zárónál. A tiszta nyereség kérdését megkerülő vállalati közlemény után a részvény ismét olcsóbbodott, 10,57 euróra, ami 8,01 százalékkal olcsóbb a szerdai zárónál. Csütörtökön 10,50 eurón nyitott a France Télécom. A szerdai eredményével 20,21 százalékkal olcsóbb volt, mint egy hete, 13,15 százalékkal olcsóbb, mint egy hónapja, 76,17 százalékkal olcsóbb, mint az év elején és 66,35 százalékkal olcsóbb, mint egy éve. Idén eddig 48,16 és 8,60 euró, ötvenkét héten belül 51,65 és 8,60 euró között mozgott az ára. A szerdai zárás alapján piaci tőkeértéke 12,76 milliárd euró.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50