Hétfőn érkezik a 2,2 GHz-es Pentium 4-M

Tóth Kristóf, 2002. szeptember 15. 08:10
Különböző források tudni vélik, hogy a világ legnagyobb chipgyártó cégeként nyilvántartott Intel notebook-fronton újfent eggyel magasabb sebességi fokozatba kíván kapcsolni, ugyanis a cég képviselői várhatóan hétfőn rántják le a leplet az eddigi legmagasabb frekvenciájú, és egyben legnagyobb teljesítményű mobil Intel chipről, név szerint a 2,2 GHz-es működési frekvenciával rendelkező Pentium 4-M processzorról.
Mint ismeretes, az Intel Pentium 4-M termékcsalád csúcsmodellje jelen pillanatban 2 GHz-es frekvencián ketyeg, vagyis a hétfőn érkező újdonság egész pontosan 200 MHz-es frekvenciatöbblettel rendelkezik majd hozzá képest, architekturális változtatásokról pedig szó sincs.

A 2,2 GHz-es frekvenciájú új Pentium 4-M processzor bemutatkozását követően a nagyobb számítógépgyártó cégek várhatóan egymás után jelentik majd be azon notebook-újdonságaikat, melyekben az Intel legfrissebb mobil üdvöskéje kap majd helyet. Ezen csúcskategóriás hordozható számítógépek kezdőára 2000 dollár körül alakul majd, és nem lehet kétséges, hogy a gyártók ezen új modelljeiket nagy kapacitású merevlemezekkel, CD-írókkal, DVD-ROM meghajtókkal, valamint különböző vezeték nélküli hálózati képességekkel ruházzák majd fel.

Habár az Intel hétfőn érkező vadonatúj Pentium 4-M processzora és a jelenlegi Pentium 4-M csúcsmodell működési frekvenciája között mindössze 200 MHz a különbség, ez elegendő ahhoz, hogy a technológiai fejlődés az asztali számítógépek piacához hasonlóan a notebookok piacán is folyamatosan tartható legyen. A notebookok piaca egyébként különös fontossággal bír a számítógépgyártó cégek számára, ugyanis ezen piaci szegmensben az immár hosszabb ideje tartó általános gazdasági lassulás ellenére is relatíve jó eladási adatokat regisztrálnak a gyártók. A gyártók számára pedig fontos, hogy folyamatosan új notebook modellekkel jelenjenek meg a piacon, amihez nem kis segítséget jelent, amikor például az Intel bemutat egy-egy új mobil processzort. Az Intel egyébként korábbi tervein módosítva némileg hamarabb, már idén júniusban bemutatta a 2 GHz-es Pentium 4-M processzort, ezzel pedig nem titkoltan előkészítette a terepet a most ősz elején érkező 2,2 GHz-es Pentium 4-M chip számára. Különböző források szerint a 2,4 GHz-es Pentium 4-M debütálására valamikor az idei év utolsó negyedévében kerül majd sor.

Kulcsszavak: processzor Intel notebook

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50