TÉF-konferencia a liberalizációról

Kovács Attila, 2002. szeptember 23. 17:59
"Mit ígért, adott és ad(hat) a távközlés liberalizációja" mottóval, mintegy nyolcvan érdeklődő jelenlétében tartotta soron következő konferenciáját szeptember 23-án Budapesten a Távközlési Érdekegyeztető Fórum (TÉF).
Balassy Zsolt elnök (aki a MeH Kormányzati Informatikai és Társadalmi Kapcsolatok Hivatala - KITKH - vezetője is) a távollévő Baja Ferenc kormánymegbízott, MeH politikai államtitkár "A liberalizációt és az informatikai társadalmat kísérő társadalmi várakozás" című előadását olvasta fel. Az államtitkár az új hivatalban felhasználói mintarendszerek létrehozását, az elektronikus kereskedelem elterjesztését, folyamatainak társadalmasítását szorgalmazza. A MeH KITKH kész a civil szervezetekkel aláírni egy szerződést, azok vállalásairól, illetve problémáik pénzügyi alapon keresztül történő kezeléséről. Továbbá a hivatal be kíván kapcsolódni az EU működésének referenciáival kapcsolatos tevékenységekbe.

Ezt követően öt előadás hangzott el, amelyekben az előadók távközlésünk liberalizációját fogyasztói szemszögből vették górcső alá.

"A liberalizáció hatékonyságának korlátai és a szabályozási környezet" címmel tartott előadásában Frischmann Gábor HÍF-elnök a különböző szolgáltatócsoportok érdekei szerint vizsgálta a piaci működéstől eltérő elemeket, problémákat (hozzáférési deficit, egyetemes szolgáltatás-finanszírozás, magas RIO árak stb.). Ennek alapján kimutatta, hogy az egyes szereplő csoportok érdekei homlokegyenest ellenkező irányba akarnák mozgatni ezeket a piactól való eltéréseket, illetve nincs olyan megoldás, ami minden érdekcsoportnak megfelelne.

A konferencia hátra lévő részében a Matáv és a Vivendi képviselői vázolták, hogyan látják helyzetüket kilenc hónappal a liberalizáció meghirdetése után.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14