Új mobil AMD-processzorok

Tóth Kristóf, 2002. szeptember 25. 00:34
Az Advanced Micro Devices (AMD) kedden bejelentette a hordozható számítógépek piacára szánt legújabb, és egyben eddigi legnagyobb teljesítményű mikroprocesszorait, vagyis a chipgyártó ily módon a működési frekvencia tekintetében ebben a piaci szegmensben is megpróbál közelebb férkőzni a nagy konkurens Intelhez.
Az AMD munkatársai a bejelentés kapcsán elmondták, hogy a vadonatúj Athlon XP 1900+ és Athlon XP 2000+ típusjelzésű mobilprocesszorok várhatóan nagy sikert aratnak majd a számítógépgyártó cégek, illetve a felhasználók körében, valamint utalást tettek arra, hogy a nagyobb gyártók közül többek közt a Hewlett-Packard és a Fujitsu-Siemens napokban forgalomba hozott új notebookjaiban találkozhatunk majd a cég új chipjeivel.

Az AMD most debütált Athlon XP 1900+ (239 dollár), illetve Athlon XP 2000+ (345 dollár) típusjelzésű mobilprocesszorai a várakozások szerint nagyjából az Intel 1,9 GHz-es, illetve 2 GHz-es frekvencián ketyegő Pentium 4-M processzoraival lesznek egy teljesítménykategóriában. Az AMD újdonságai az Intel jelenlegi legnagyobb teljesítményű, 2,2 GHz-es Intel Pentium 4-M processzorával várhatóan már nem igazán képesek lépést tartani, azonban nem árt szem előtt tartani, hogy míg egy Athlon XP 2000+ típusjelzésű mobil chip teljesítmény tekintetében alig marad el az Intel csúcskategóriás mobilprocesszorától, addig az AMD chip, illetve az erre a chipre épülő notebookok jelentősen kedvezőbb áron kerülnek forgalomba.

Szakértők szerint nem meglepő, hogy mostanság mind az AMD, mind az Intel egyre nagyobb figyelmet szentel a hordozható számítógépekbe szánt processzorok piacára, ugyanis míg a személyi számítógépes eladási mutatók immár huzamosabb ideje folyamatosan romlanak, a notebookok piaca virágzik. Ez egyébként nagyrészt annak köszönhető, hogy a mai hordozható számítógépek már sokkal nagyobb teljesítménnyel és szélesebb szolgáltatási körrel rendelkeznek elődeiknél, miközben áruk folyamatosan és nem kis mértékben csökken. A jelenlegi piaci körülményekről sok mindent elárul, hogy míg az elmúlt időszakban Európában mintegy tizenegy százalékkal romlottak az asztali számítógépek eladási mutatói, addig a hordozható számítógépes eladások több mint tizenhat százalékkal növekedtek, és hasonló a helyzet az amerikai piacon is.

Kulcsszavak: processzor notebook AMD

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14