A France Télécom új főnöke Thierry Breton

MTI Sajtóadatbank, 2002. október 3. 07:44
A France Télécom távközlési vállalat igazgatótanácsa szerdán a cég új elnökévé választotta az 55,5 százalékkal főrészvényes francia kormány jelöltjét, a 47 éves Thierry Bretont, a Thomson Multimedia eddigi főnökét. A 21 tagú igazgatótanácsban 11 hellyel rendelkező kormány négy másik igazgatótanácsi tagot is kicserélt.
Bretonnak tulajdonítják, hogy néhány éve megmentette a Thomson Multimedia elektronikai gyártót a csődveszélytől. Ma az amerikai piac legnagyobb tévékészülék-ellátója a francia Thomson Multimedia. Breton dolga lesz most fordítani a France Télécom sorsán, amelyet közel 70 milliárd eurós adósság terhel a nem régi jobb években kezdett terjeszkedés és a harmadik generációs (UMTS) mobilkoncessziók megvásárlása miatt. Bretontól költségcsökkentést, részesedéseladásokat és esetleg adósságátütemezést várnak. Ő maga azt mondta, hogy körülbelül két hónap múlva terjeszti elő stratégiáját.

A súlyos problémák láttán az előző elnök, Michel Bon szeptember 12-én lemondott. A British Telecom volt vezetőjét, Peter Bonfieldet, a holland KPN-t irányító Paul Smitset, a Deutsche Telekom éléről távozott Ron Sommert követte mint a távközlési mizéria legújabb áldozata.

A Thomson Multimediánál Breton két helyettesét, Charles Dehellyt és Frank Dangeard-t választották elnöknek, illetve vezérigazgatónak.

A France Télécom 12,18 milliárd euró nettó veszteséget jelentett az első fél évről szeptember közepén. A francia pénzügyminisztériumban akkor azt mondták, hogy a kormány mindent megtesz a távközlési vállalat megerősítésére, beleértve esetleg a tőkefeltöltést. Tavaly az első fél évben 1,95 milliárd euró tiszta nyeresége volt a francia távközlési vállalatnak. Az idei első félévi eredményt 11,14 milliárd euró egyszeri tétel terhelte - a tavalyi első félévi 1,78 milliárd eurós többlet helyett az egyszeri tételek mérlegében -, közte 7,3 milliárd euró értékleírás a csődközelbe került német MobilComban lévő 28,5 százalékos részesedés miatt.

A France Télécom működési nyeresége 3,18 milliárd euróra nőtt a tavalyi első félévi 2,71 milliárdról, a pénzforgalmi többlete (EBITDA) 6,87 milliárd euróra javult 6,07 milliárdról, a bevétele 22,47 milliárd euróra emelkedett 20,42 milliárdról. Közölték, hogy az idén az EBITDA 10 százalékos évi növekedésére számítanak változatlan szerkezetre számítva, vagyis az első fél évben a mérlegbe bevont 35 százalékos Telekomunikacja Polska-részesedés, a holland Equant, a francia Wanadoo internetszolgáltató és mások nélkül.

A France Télécom a története egyik legjobb működési eredményét produkálta az első fél évben, egyszersmind a története és a francia gazdaságtörténet legnagyobb tényleges félévi veszteségét. Ennél többet csak a Vivendi Universal vesztett valaha is: 13,6 milliárd eurót tavaly, de azt egész év alatt.

Egy kormányszóvivő a múlt hónapban cáfolta, hogy üldözni kezdenék az állami érdekeltségű vállalatok előző, szocialista párti francia kormányhoz kötődő vezetőit, de Francis Mer pénzügyminiszter korábban nem titkolta, hogy az előző kormányt is felelősnek tartják, amiért szabadjára engedte a France Télécom vezetését. A France Télécom az 1997-es első tőzsdei kibocsátása, privatizációjának kezdete és a monopolhelyzetének megszűnése után néhány éve alatt fontos, nemzetközi súlyú szereplő lett az európai távközlési piacon - 75 országban van jelen, 211 ezer embert foglalkoztat, közülük 66 ezret külföldön -, de ez súlyos adósságba verte. A MobilComot 2000. áprilisban vették meg, de a rá költött pénz ablakon kidobottnak bizonyult - a szeptemberben nyilvánosságra hozott értékleírás mutatja a kárt.

A France Télécom adóssága 69,7 milliárd euró volt június végén, a tavaly év végi 63,4 milliárd helyett. Ebben csökkenést ígértek a második fél évre, vagyonértékesítés nyomán. Jövőre mintegy 15 milliárd eurónyi tartozás válik esedékessé, ebből 7,5 milliárd az első fél évben.

A France Télécom tavasszal 8,3 milliárd eurós nettó veszteséget jelentett a tavalyi évről, már akkor is jórészt a német MobilCom arculatérték-leírása miatt.

A France Télécom 2000-ban még 3,66 milliárd euró tiszta nyereséget könyvelt el. Az egyszeri tételek - főként értékleírások nélkül - a France Télécom nettó eredménye 1,9 milliárd euró lett volna tavaly.

Szerdán föllelkesítette a piacot az új France Télécom-vezető megtalálása. A részvény délelőtt 8,13 euró volt a párizsi értéktőzsdén, 6,27 százalékkal drágább a keddi, 7,65 eurós zárónál. Szerdán 8,39 eurón nyitott a France Télécom. A keddi teljesítményével 9,16 százalékkal olcsóbb volt, mint egy hete, 45,61 százalékkal olcsóbb, mint egy hónapőja, 81,89 százalékkal olcsóbb, mint az év elején és 79,95 százalékkal olcsóbb, mint egy éve. Az év eleje óta 48,16 és 6,75 euró között, ötvenkét héten belül 51,65 és 6,75 euró között változott az ára.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50