Mobilon keresztül irányítható robotot mutatott be a Fujitsu

Tóth Kristóf, 2002. október 8. 18:24
A Fujitsu hétfőn mutatta be azt a robotot, amelyet mobiltelefon segítségével lehet irányítani, és többek között háztartási eszközök működtetésére, illetve a lakás biztonságának ellenőrzésére használható.
A Fujitsu Laboratories Ltd. bejelentése szerint a MARON-1 elnevezésű robot a biztonságra ügyelve digitális fényképfelvételeket tud készíteni a lakásról, amelyeket továbbküld a felhasználó mobiltelefon-készülékére. A digitális "házőrző" emellett beszédhanggal vezérelhető kihangosított mobiltelefonként is funkcionál, amennyiben felhasználója otthon van.

A MARON-1 lehetséges felhasználási köre ennél azonban jóval bővebb. A Fujitsu új robotja számos szórakoztatóelektronikai-, és háztartási eszközt is különösebb probléma nélkül kezel, mint például az infravörös távvezérlővel működtethető televíziókat, videókat, DVD lejátszókat, Hi-Fi tornyokat, és légkondicionálókat.

A körülbelül 35 cm méretű robot kerekeken "közlekedik" és körbe forgatható kézzel, két digitális kamerával, touchpaddal, és LCD monitorral rendelkezik. Az apróság a szoftveróriás Microsoft Windows CE 3.0 beágyazott operációs rendszerére épül, közölte a Fujitsu Laboratories, a japán Fujitsu Ltd. amerikai leányvállalata.

A robotról részletesebb információ is napvilágot lát a Japan Robot Conference elnevezésű konferencián október 12-én, az Osakai Egyetemen.

- Az általános vélemény szerint a robotok a közeljövőben egyre több feladatot tudnak majd elvégezni a háztartásban, és ezzel egyidőben egyre többen kezdik majd alkalmazni őket. A digitális apróságok a későbbiekben fokozatosan a ház körüli munkából is ki fogják venni részüket, majd egyre inkább mindennapi életünk szerves részeivé válnak - áll a Fujitsu közleményében.

Kulcsszavak: Fujitsu robot mobiltelefon

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55