IBM-sajtótájékoztató a gyárbezárásról

MTI Sajtóadatbank, 2002. október 24. 06:23
Bezárja székesfehérvári üzemét az IBM - jelentette be kedden Székesfehérvárott a cég európai gyártásért felelős alelnöke. Dieter Münk elmondta: a merevlemez-gyártás november 30-val szűnik meg Magyarországon, ezt követően 2003 első felének végéig kerül sor a gyártósorok leszerelésére és a többi terület kiürítésére.
Az IBM Storage Technology Divízió a merevlemez-meghajtók piacán tapasztalható kereslet-visszaesés miatt kénytelen dolgozói létszámát csökkenteni, és kényszerült a székesfehérvári üzem bezárására - tette hozzá.

Közlése szerint az elhatározás a fehérvári gyár 3700 munkavállalóját érinti, közülük 2100-an IBM-es állományban vannak, 1.600 ember pedig kölcsönzött munkaerőként dolgozott a cégnél.

Dieter Münk elmondta: az elhatározás nem érinti az IBM egyéb Magyarországon levő sikeres és növekvő vállalkozásait, a váci gyártóegységet, és az újonnan alakult két gazdasági társaság, az IBM Global Services Kft. és az IBM Service Company Kft. működését, valamint az 1936-ban alapított IBM Magyarország Kft. tevékenységét.

- A döntés független a merevlemez üzletág új, a Hitachi által vezetett cégbe történő átszervezésétől - mondta az alelnök. Hozzátette: az átszervezés és a kapacitáscsökkentés azért Európában következik be, mert a gyártási tevékenységek és a beszállítók többsége az ázsiai térségben van.

Dieter Münk kijelentette: a döntésnek "távolról sincs köze a magyarországi gyártás minőségéhez, a magyar szakemberek tudásához és hozzáállásához, vagy a magyar gazdasághoz".

- A székesfehérvári gyár teljesítménye és az ott készült termékek minősége mindig is világszínvonalú volt. Az IBM-et kizárólag a gazdasági viszonyok és a világméretű mutatók vezették a döntés meghozatalában - hangsúlyozta.

Az IBM vezetője elmondta azt is: a cég az érdek-képviseleti szervekkel együttműködve dolgozik az elbocsátások feltételrendszerén, és a munkavállalók pénzügyi támogatásától a munkahelyteremtés segítéséig mindent megtesz azért, hogy csökkentse a leépítésekből eredő nehézségeket. Hozzáfűzte: a magyar kormányzati szervek megígérték, hogy mindent elkövetnek a dolgozók új munkahelyhez juttatása, illetve átképzése érdekében.

Horváth Balázs, a cég kommunikációs vezetője a sajtótájékoztatót követően az MTI-nek elmondta: az IBM -nél dolgozókat kedden, a műszakok váltásakor tájékoztatták a döntésről. A gyár érdekképviseleteinek vezetőivel a jövő héten kezdődnek meg a tárgyalások.

Arra a kérdésre, hogy a leépítésről mikor tájékoztatták a munkaügyi központot a kommunikációs vezető nem tudott válaszolni.

Az IBM 1994-ben hozta létre a Videoton tulajdonában levő üzemépületekben a székesfehérvári gyárat, amely tavaly kétmilliárd dollár forgalmat bonyolított le, és az idei nyáron még ötezer dolgozója volt. Munkavállalóinak egy részét a Videoton Mechatronika kölcsönözte.

Kulcsszavak: +céginfo IBM-hu

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50