Székesfehérvár polgármestere a gyárbezárásról

MTI Sajtóadatbank, 2002. október 24. 06:25
Információs iroda nyitásával és ingyenesen hívható zöld telefonszámmal igyekszik segíteni az IBM-től elbocsátottak elhelyezkedését az önkormányzat, és a kialakult helyzet kezelésében szorosan együttműködik a céggel - mondta Warvasovszky Tihamér, Székesfehérvár polgármestere kedden sajtótájékoztatón az IBM székesfehérvári gyára bezárásának hírére reagálva.
Mint elmondta, a döntésről őt is kedden délután tájékoztatta Norbert Wolpert ügyvezető igazgató.

- Az 1994-ben Székesfehérvárra települt cég vezetése a keddi bejelentést megelőzően, augusztus 29-én írásban még azt közölte, hogy az üzemben kismértékű létszámleépítés várható, de a gyár bezárásáról akkor még szó sem volt - mondta Székesfehérvár polgármestere.

Warvasovszky Tihamér szerint az elbocsátott dolgozók közül ezernél kevesebb a székesfehérvári lakos. - Biztos, hogy mindegyiküknek lesz munkája - tette hozzá.

A polgármester elmondta: a város számára veszteség az IBM gyárának a bezárása, a kieső iparűzési adó azonban a település költségvetésének mindössze 4 százaléka.

- A város gazdasági stratégiája továbbra is biztosítja a gazdaság stabilitását. Az önkormányzat jelenleg is több, Székesfehérvárott letelepedni kívánó befektetővel tárgyal, amelyek közül az egyik ezer új munkahely létesítését tervezi - mondta Warvasovszky Tihamér.

A befektetők Székesfehérvárra irányításához pedig kérni fogja a kormányzat segítségét is - tette hozzá.

A polgármester hangsúlyozta: a szóbeli megállapodást követően írásban is meg fog állapodni az IBM vezetőivel abban, hogy az elbocsátásra kerülő dolgozók minden törvényesen járó juttatást megkapjanak, és azokban a lehető leghosszabb ideig részesüljenek.

Az MTI információja szerint Fejér megyében 2500 üres álláshely van, és csak a székesfehérvári Denso cég 400 munkavállalót tudna azonnal foglalkoztatni.

Székesfehérvárott nem éri el az 5000-et a regisztrált munkanélküliek száma, és csaknem 750-ven üres munkahelyre várnak jelentkezőket. A városban a munkanélküliségi mutató 5,9 százalék volt a múlt hónapban.

Kulcsszavak: IBM-hu +céginfo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50