Ősz a borzongás jegyében

, 2002. november 3. 08:21
Felejtsük el a melankolikus októberi estéket, a borongós délutánokat: az októberi filmbemutatók bombabiztosan gondoskodnak adrenalinszintünk egekben tartásáról. S hogy a hollywoodi stúdiók egészen biztosra menjenek, a válogatott rémségekhez válogatott színészgárdát toboroztak.
Ha egy gabonatáblában egyik napról a másikra mértani pontossággal megrajzolt körök tűnnek fel, az emberek egyik része földön kívüliek ténykedésére, másik része viszont alaposan megtervezett és gondosan kivitelezett diákcsínyre gondol. Az "ufók jártak a farmomon" témaköre egy jó rendezőnek már önmagában is elég volna egy kellemesen borzongató thrillerhez. Ha azonban a filmet rendezőként M. Night Shyamalan jegyzi, egészen biztosra vehetjük, hogy semmi sem lesz olyan egyszerű, amilyennek első látásra tűnik.

Az indiai származású rende ző harmadik sikerfilmgyanús alkotása, a Jelek főszerepét az első két Shyamalan-thrillert sikerre vivő Bruce Willis helyett ezúttal Mel Gibsonra bízta, s a rettenthetetlen ausztrál mellé erősítésként leszerződtette Joaquin Phoenixet, akit egyre több kritikus emleget egybehangzóan generációja egyik legnagyobb színészi tehetségeként. Mindez pedig annyit jelent: bármilyen magyarázat felé is hajlottunk eddig gabonakörügyben, mindenképpen érdemes lesz elgondolkodni ezen az újabb verzión...

Misztikum a kukoricásban

A film hivatalos honlapja (bventertainment.go.com/movies/signs) megelőlegezi a misztikus hangulatot: a főoldalon máris a gabonakörökkel megjelölt mező látképével találjuk szemben magunkat. Aki az amerikai lapok kritikusainak véleményére kíváncsi, az a leghangzatosabb dicséreteket felvillantó, kevéssé fantáziadús, fekete ablakra kattintva juthat el a vonatkozó újságcikkekig. A honlap többi része ennél szerencsére sokkal "földön kívülibb" hangulatúra sikeredett. A gabonaköröket körülvevő mítoszokat feldolgozó "Is it a sign?" (szabad fordításban: "Jelet kaptunk?") aloldalon újabb dekoratív kukoricás látképe fogadja a látogatót, a képernyőre lassan beúszó célkeresztre klikkelve viszont már különféle high-tech ábrák, villódzó, fülsiketítően sercegő képernyők közül választhatunk. A jó döntés és az esetenként nem kis türelmet igénylő letöltés jutalma néhány filmrészlet, valamint újabb jelek, nyomok, rejtvények. Aki netán nem boldogul egyedül, a megfelelő menüpontot kiválasztva ufóhívő barátait is értesítheti a különös jelenségről.

A filmes aloldalról a szokásos információk, fotók és előzetesek mellett a főcímzene különféle feldolgozásait, remixeit is letölthetjük, míg az oldal képeslapszolgálata változatos gabonakörmintákkal díszített lapokkal örvendezteti meg a levelezni vágyó látogatókat. Aki viszont további filmkritikákra, információkra, valamint rajongói pletykákra kíváncsi, annak a www.atnzone.com/moviezone/guides/signs, illetve a www.upcomingmovies.com/signs.html internetcímeken érdemes próbálkoznia.

Hannibal visszatér

Az ősz másik thrillerszenzációja Hannibal Lecter rajongóinak szerez majd - a sorozat kevéssé sikerült második részénél, a Hannibalnál vélhetően nagyobb - örömet. A bárányok hallgatnak ördögi pszichológusa ezúttal a történetek előzményében, a trilógia tulajdonképpeni első részében, A vörös sárkányban mozgatja a háttérből a szálakat. Will Graham, a pszichopata bűnözők fejével is gondolkodni képes nyomozó épp a Lecter elfogása miatt elszenvedett lelki sérülések folytán hagyja ott az FBI kötelékét. Amikor azonban egy új sorozatgyilkos kezdi irtani a békés amerikai családokat, újra szükség lesz rendkívüli képességeire. A nyomozó pedig kit is hívhatna segítségül a beteges elme titkainak megfejtéséhez, mint esküdt ellenségét, a magánzárkába csukott Hannibal dokit...

Thomas Harris regényét egyszer már megfilmesítették: 1986-ban Embervadász címmel készült belőle hollywoodi produkció. Az egykori és az új feldolgozás producere, Dino de Laurentiis az operatőri munkákra újfent azt a Dante Spinottit kérte fel, aki az első változatnál állt a kamera mögött. A szereplőgárda e film esetében is önmagáért beszél: a Hannibal Lecter figurájával szinte már automatikusan azonosított Anthony Hopkins mellett Graham nyomozó szerepében az Amerikai história X és a Harcosok klubja főszerepében nagyot alakító Edward Nortont láthatjuk, a pszichopata Francis Dolarhyde-ot Ralph Fiennes, Graham FBI-főnökét pedig Harvey Keitel játssza.

Ugyanaz másképp

A film hivatalos honlapjára (www.reddragonmovie.com) a készítők láthatólag legalább annyi energiát fordítottak, mint a rendező a szereplők kiválogatására. Az egyébként viszonylag szokványos tartalomhoz (filmes információk, életrajzok, képek, előzetesek, valamint a lelkesebb rajongóknak szánt háttérképek, képernyővédők és képeslapok) a pszichopata Dolarhyde naplóját lapozgatva juthatunk hozzá. Láthatjuk, ahogyan a napló formát ölt, képeket ragaszthatunk oldalaira, az azokat kísérő zene pedig gondoskodik róla, hogy teljes intenzitással borsódzhasson a hátunk. Az egyetlen fekete pontot azért érdemli meg az oldal, mert a linkgyűjtemény menüpontja alatt a lapzárta időpontjában még a "hamarosan elkészül" felirat fogadta a látogatót. Ettől eltekintve viszont a honlap remek példája annak, hogyan lehet a hivatalos, mellesleg teljesen szokványos filmes infókat úgy tálalni, hogy a néző ne érezze úgy: már megint ugyanazt a papírízű hollywoodi egyenhamburgert tolták az orra alá.

Rajongói oldalak:

Mel Gibson

www.farms-online.com/gibson

www.weirdchiefpictures.com/mel.gibson.htm

Joaquin Phoenix

www.joaquin-phoenix.net

www.angelfire.com/movies/joaquinphoenix

Anthony Hopkins

www.planethopkins.co.uk

www.geocities.com/anthonyhopkins_ah

Ralph Fiennes

www.geocities.com/Broadway/Wing/6263/ralph.htm

Edward Norton

www.geocities.com/edwardnortononline

www.edward-norton.org

Kulcsszavak: onlineszolg film

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50