Van-e okunk az elégedettségre?

Internet Hungary 2002, Tihany

Szalay Dániel, 2002. november 3. 08:31
Idén harmadszorra szervezték meg Tihanyban a kétnapos Internet Hungary 2002 konferenciát. A rangos eseményen ismert médiaszemélyiségek, egykori és aktív miniszterek, államtitkárok, valamint az informatikai szakma ismert és kevésbé ismert gurujai egyaránt felszólaltak. Alkalom adódott arra is, hogy az internet iránt érdeklődők személyes kapcsolatokat építhessenek ki.
Beck György, a HP Magyarország vezérigazgatója fontosnak tartotta kiemelni, hogy a hibát nem az elmúlt 4, hanem az elmúlt 12-40 évben követték el a kormányok, vagyis mindenki hibás azért, ami előállt. Beck szerint a helyzet csak javulhat, hamarosan már a haladó sávban lehetünk. Úgy fogalmazott: megérkeztünk a nyugat-európai fejlődési szinthez, viszont szomorú statisztikák is léteznek. Gyors lépésre van szükség, hogy segíteni lehessen a problémákon.

A HP vezetője "Valami Amerika" című előadásában kifejtette: az amerikai trend azt mutatja, hogy a dial-up eléréseket továbbra is biztosítani kell, mert az USA-ban még mindig a lakosság 80 százaléka internetezik hagyományos modemmel. Ennek oka az alacsony amerikai telefondíjakban keresendő. Beck szerint nem szabad "kiölni" a dial-up elérést hazánkban sem. Az amerikai példánál maradva arról is szólt, hogy az USA-ban már lehetséges az elektronikus úton történő adózás és számlakifizetés is, s ebben mi viszonylag el vagyunk maradva.

A technikai fejlődés kapcsán aláhúzta, hogy a vállalatoknál megfigyelhető trend a mobilizálódás, a wireless technikák felé való orientálódás.

A magyar állam szerepéről szólva Beck György elmondta, hogy annak katalizátori feladatot kell vállalnia, együtt kell működnie a szervezetekkel és a szakma szakértőivel. Szükség van különféle jogszabályi módosításokra is, például meg kell reformálni az elmúlt kormányzati ciklusban elfogadott hírközlési törvényt, szabályozni kell az elektronikus dokumentumkezelést, és lendületet kell adni az IT-kultúra elterjesztésének.

E=mc3

Drajkó László, az Axelero Rt. vezérigazgatója egy sajátos relativitáselméletet mutatott be, amelyben Einstein képlete kissé módosul: E=m´c´c´c, ahol az "E" ez elektronikus társadalom, az "m" a tömeg(piac), az első "c" a computer (utalva ezzel a PC-penetrációra), a második a communication, azaz az internethez jutás, a harmadik pedig a content, vagyis a tartalom. A vezérigazgató kifejtette: arról van szó, hogy az internethasználóknak el kell érniük egy kritikus tömeget, mert addig nem beszélhetünk elektronikus társadalomról. Befolyásoló tényezőként említette az internet- és telefonszolgáltatók magatartását, az állami szerepvállalás mibenlétét és a médiát.

A trendekről szólva azt mondta, hogy megindult az ország "broadbandesedése", azaz egyre többen rendelkeznek széles sávú hálókapcsolattal. A tartalomfejlesztés kapcsán példamutatást kért az államtól: legyen a legnagyobb, a legkomolyabb tartalomszolgáltató, legyen minél több közhivatali anyag a neten!

Induló Sulinet Expressz

Magyar Bálint oktatási miniszter szerint a Sulinet programnak mindenképpen folytatódnia kell, sőt magasabb fokozatba kell kapcsolnia. Ezért 2003-ban mintegy 20 000 számítógépet kapnak az iskolák, és a tanárok továbbképzése is intenzívebbé válik. "Célunk, hogy 2005-re valamennyi hazai iskola rendelkezzen internetkapcsolattal" - mondta a miniszter. Ezért 2003-tól Sulinet Expressz néven megkezdődik a Sulinet történetének újabb szakasza. Azokon a helyeken, ahol a hálózati kapcsolat hagyományos módon nem építhető ki, a tanintézményeket úgynevezett "teledatacast" technológiával fogják internethez juttatni.

Nincs okunk az elégedettségre

Elkeseredettségének adott hangot Uj Péter újságíró. Az ismert publicista úgy fogalmazott "Hová lesz a Quo Vadis?" című prezentációjában, hogy semmi okunk sincs elégedettnek lenni, mert 1998-ban Magyarország "csak" a lemaradó országok közé tartozott, de 4 évvel később már le is maradt. Olyanok is megelőztek bennünket, mint Románia, Szlovénia és Olaszország.

Azért sincs okunk örülni a jelen helyzetnek, mert az Európai Bizottság a csatlakozásra váró országok infokommunikációs helyzetéről szóló 2002. májusi jelentése ugyancsak szomorúságra ad okot. Az újságíró azt mondta: még nagyon messze vagyunk attól, hogy internet-nagyhatalom legyünk, és akkor sem lesz jobb az internetes ellátottság, ha olyan elismert neveket használunk fel, mint amilyen Neumann Jánosé.

Emlékeztetett, hogy az OECD-jelentés szerint Magyarország azon államok közé tartozik, ahol a lehető legmagasabb az internetezés költsége. Elhibázott és elkésett volt a liberalizáció, ami versenyhiányt eredményezett. Ez drágává tette az internetet, a drágaság viszont kevés embert vonz. Megemlítette az észtországi példát is, mert szerinte ott meg tudták azt csinálni, hogy nem pártpolitikai alapon kezelték az IT-kérdést, s nemcsak a választásokat megelőző kampányban ígértek fejlesztéseket a későbbi kormánytényezők. Uj szólt a sikeres Sulinet program 1998. évi sajnálatos, szerinte politikai alapon történő leállításáról is.

Digitalizációra van szükség

Stumpf István, az Orbán-kormány egykori kancellárminisztere az informatikai kérdések kapcsán leszögezte: nem osztja a rendezvény első napjának délelőttjén felszólalók pesszimizmusát. A Miniszterelnöki Hivatal egykori vezetője elmondta, hogy az elmúlt 4 évben számos modernizációra került sor, megindult a digitalizáció, s folyamatos informatikai korszerűsítések zajlottak országszerte. Hozzátette, az új kormánynak azt javasolja, működtessen folyamatos monitoringrendszert, s folytasson digitalizációt. Stumpf István szerint az informatika azon területek közé tartozik, amelyekre a politikai konszenzusok, nem pedig a pártpolitikai csatározások a jellemzők, s ennek a jövőben is így kell lennie.

Reform a kormányzati informatikában

Fejlett informatikai rendszerek nélkül nem lehetséges a szolgáltató kormányzat megvalósulása, ezért átfogó reformra van szükség - jelentette ki Baja Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal Kormányzati Informatikai és Társadalmi Kapcsolatok Hivatalának államtitkára. A főbb projektekről szólva a politikus kiemelte az elektronikus kormányzást, a kormányzati gerinchálót, az EU-csatlakozásra való felkészülést, az adatvagyon-gazdálkodást, a közérdekű adatok interneten történő közzétételét, az e-szignó bevezetését a kormányzati szférában és egy intranet kialakítását.

A kormányzati portált ügyfélkiszolgálóvá kell tenni, aminek következtében csökkenhet a különféle hivatalokban dolgozó közalkalmazottak leterheltsége, és az állampolgárok is kényelmesebben intézhetik majd ügyeiket.

Kulcsszavak: =IH2002 konferencia

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36