HP digitális képalkotási eszközöket a karácsonyfa alá

Miért is ne, ha ilyen egyszerű?

, 2002. december 1. 12:19
A Hewlett-Packard idén közel harminc új, digitális képalkotással kapcsolatos eszközt - nyomtatót, fényképezőgépet és lapolvasót - dobott piacra. A kínálatban bárki találhat kedvére valót, s itt a "bárki" azért is hangsúlyos, mert az eszközök használatához semmilyen felkészültség nem szükséges, a leendő tulajdonosoknak valószínűleg egyáltalán nem lesz problémájuk a készülékek kezelésével. Nem véletlenül ez a jelmondata a termékváltással összefüggő kampánynak: "Miért is ne, ha ilyen egyszerű?" Persze a vásárlás már közel sem ilyen egyszerű, hiszen egyáltalán nem könnyű a választás. Amennyiben az ár a legfontosabb tényező, és előre meghatározott összegből kell gazdálkodnunk, akkor is előfordulhat, hogy ügyesen "taktikázva", az oldal alján található akciókat meglovagolva több és jobb eszközzel leszünk gazdagabbak. De ha "a pénz nem számít", akkor sem biztos, hogy a legdrágább berendezés felel meg leginkább igényeinknek. Ez a cikk egy kis segítséget próbál nyújtani a nekünk megfelelő eszközök kiválasztásában néhány költői kérdés felvetésével és megválaszolásával.
Első kérdés: Milyen távlatokban gondolkodunk?

Vajon csak egy nyomtatóra, esetleg fényképezőgépre vágyunk, vagy szépen lassan otthoni fotólabort szeretnénk berendezni magunknak? Egy többfunkciós berendezés, amely nyomtató, lapolvasó, esetleg faxkészülék is egyben, elég csalogató lehet, de lehetséges, hogy jobban járunk egy komolyabb nyomtató beszerzésével, amely mellé később lapolvasót is választhatunk. Viszont az azonnali, akár számítógép nélküli fényképnyomtatáshoz a többfunkciós berendezés felel meg leginkább, és ilyenkor nem az számít, hogy hány lap/perces sebességgel hasít, vagy hány dpi-ben képes a fényképeket beolvasni, hanem hogy szinte a dobozból kicsomagolva használatba is vehetjük, és ráadásul lényegesen kevesebb helyet foglal el. Példaként a teljes funkcionalitású fotólaborba leginkább a HP Deskjet 5550-es illik a HP Scanjet 5500-as lapolvasóval, míg a gyorsabb, de hasonlóan jó minőségű megoldásként a HP PSC 2210-es, vagy ha nincs szükség szkennelésre, akkor a PhotoSmart 7550-es javasolható.

Második kérdés: Milyen életet élünk?

Furcsán hangzik a kérdés, de nagyon fontos végiggondolni a világhoz való hozzáállásunkat. Egy pedáns, rendszerető "digitális fotós" képes lesz az elkészített képeit katalogizálni, a felvételeket rendszeresen archiválni, de egy rohanósabb életvitelű embernek több ezer képe fogja várni a számítógép merevlemezén a nyomtatást vagy az archiválást. Való igaz, hogy a HP-eszközök mellé adott programok az utóbbi esetben is elősegítik a rendezést, de ha a legtöbb képünket csak a számítógép monitorán nézzük vissza, akkor jobb választás egy kisebb felbontású fényképezőgép dokkolóegységgel, mint egy különálló, komolyabb eszköz. A dokkolóban felejtett gépnek ráadásul az akkumulátora is feltöltődik idő közben. A precíz fotósok nyugodtan választhatják a több funkcióval ellátott, sérülékenyebbnek tűnő modelleket, hiszen ők sohasem vágják be a hátizsákba a kamerájukat. Példaként a bohém fotós ideális társa a HP Photosmart 620-as vagy 720-as egy 8810-es dokkolóegységgel, míg a fegyelmezett fényképészeknek a HP Photosmart 800-as sorozatú eszközök közül érdemes válogatniuk.

Harmadik kérdés: Hol használnánk az eszközeinket?

Egyáltalán nem mindegy, hogy lakásunkban található-e számítógépsarok korlátlan szabad hellyel különféle eszközeink számára, vagy a nappaliban, esetleg utazásunk során szeretnénk-e elvégezni a képek előhívását. Az otthoni irodában vagy fotólaborban az eszközök külseje másodlagos, a lényeg a számítógépes csatlakozás milyensége. Nem árt, ha a lapolvasó gyors, USB 2.0-s kapcsolaton keresztül juttatja a képeket a merevlemezre, vagy a nyomtató a képelőhívás mellett leveleket és más dokumentumokat is képes elkészíteni. A nappaliba inkább egy többfunkciós eszköz vagy egy közvetlen nyomtatásra is képes nyomtató való, míg az új, A/6-os méretű, 10×15-ös fényképek nyomtatására alkalmas modellek akár külföldre is elkísérhetnek. Példaként a számítógép mellé a HP DeskJet 3820-as vagy 5550-es modell az ideális, a nappaliba a HP PSC 2210-es többfunkciós készülék vagy a HP Photosmart 7350-es való, síelni pedig a pöttöm HP Photosmart 130-as kísérhet el bennünket.

Negyedik kérdés: Van valaki, akivel összefoghatunk?

A karácsonyi akciók népszerű fajtája az árukapcsolás. Ilyenkor az 1+1 lényegesen kevesebb lehet kettőnél, legalábbis ami a berendezések beszerzési árát illeti. Előfordulhat azonban, hogy eszünk ágában sincs fényképezőgépet venni a nyomtató mellé (bár érdemes végiggondolni), de van a családban, netán a baráti körben valaki, aki pont erre vágyik. Összefogva mindketten jól járhatunk, és a későbbiekben még kölcsön is kérhetjük egymástól a holmikat. Ilyen csomagban kapható most a HP PSC 2210-es többfunkciós eszköz és a HP Photosmart 120-as fényképezőgép (otthoni irodáknak), valamint a Photosmart 130-as hordozható nyomtató és a 620-as kamera (utazni szeretőknek).

Ötödik kérdés: Mit felejtettünk el?

Valamit egészen biztosan. Ahány ember, annyiféle egyéniség és igény létezik. De ha szem előtt tartjuk, hogy az új digitális képalkotási eszközök mindegyikétől nagyszerű minőséget kaphatunk, akkor nyugodtan döntsünk különleges elvárásaink alapján. Még a végén az is előfordulhat, hogy a karácsonyi ajándék mellé megnyerjük a HP akciójában szereplő autót.

A lényeg, hogy a digitális fényképezőgéppel vagy a nélkül boldog és békés karácsonyunk legyen!

Kulcsszavak: HP HPQ kamera karácsony

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50