Mesésen jó magyar honlapok

Szalay Dániel, 2002. december 3. 06:31
Nemrégiben a Europrix webverseny nemzetközi döntőjébe bejutott két magyar fejlesztésű multimédiás honlap. A történet már-már mesébe illő, hiszen a nemzetközi zsűri a 33 európai országból érkező mintegy 600 pályázat közül választotta ki az általa legjobbnak tartott 30 internetes kikötőt. A két magyar oldal közül az egyik egy fotográfus lapja, míg a másik egy meseportál.
Október 9-én a rangos Frankfurti Könyvvásáron is bemutatta a Europrix Fesztiváliroda (www.europrix.org) azt a 30 multimédiás alkotást, amelyet a nemzetközi zsűri a döntőbe juttatott. A Europrix 2002 díja arról tanúskodik, hogy az adott honlapot sokszínűnek, élvezetesnek és értékesnek találták. A weblapokat az alábbi szempontok szerint ítélték meg: a tartalom minősége és átfogó jellege; a felhasználás gördülékenysége: könnyű eligazodás, tájékozódás, átláthatóság; a hipermédia nyújtotta értéktöbblet; vonzó megjelenítés: esztétikai érték; a technikai megvalósítás minősége.

A www.fotografus.com Szabó Zoltán fotóművész honlapja, a www.egyszervolt.hu pedig egy meseportál. Mindkettőt az eFestival Projektiroda (www.eFestival.hu) nevezte be a Europrix-re, az eFestival 2002 hazai multimédia-verseny többi nyertesével együtt.

Fénykép és design - no meg ami a sikerhez kell

A fotografus.hu egy egyéni honlap, amely Szabó Zoltánt és díjnyertes fotóeszszéit mutatja be. Olyan, mint egy virtuális műterem. A Bajkál-tóról, Tibetről, a maja indiánokról, Bodor Johanna táncművészről, a téli Balaton átszeléséről és Badacsony borairól készített képek moziszerűen meg is elevenednek a honlapon, amely egyszerre tud izgalmas és visszafogott lenni. Kétségtelen, hogy készítőjének volt mersze elszakadni a divatos trendektől, a harsányságtól és az igénytelenségtől. Anyaga folyamatosan bővül, és angol nyelven is hozzáférhető. A látvány mellett meghatározó eleme a zene, az animáció, sőt még a tördelés is - ez Szabó Zoltán szerint azért fontos, mert azt szerették volna, ha ezzel is tovább finomítják a képek által közvetített életérzéseket, hangulatokat.

A weblap egyetlen hátránya egyben előnye is: megtekintéséhez Flashre van szükség, ami a zene és a mozgó látványosságok miatt nélkülözhetetlen. A Flash igénybevétele nélkül egy régimódi, kevésbé látványos weblappal találkoznánk. A fotóművész, ahogy elmondta, elsősorban papír alapú kiállításokban gondolkozik, ezért is rendhagyó, hogy portfóliója a neten ilyen interaktív formában is elérhetővé vált.

Szabó Zoltán fényképész, Lévay Gábor és Serényi Balázs designer (Visual MINDS Studio): Zoltán ötletes fényképei, Gábor és Balázs barátságos designja elvezetett a sikerhez. Mindez igazi csapatmunka eredménye.

Igény az igényes mesére

A www.egyszervolt.hu értékben és tudásanyagban egyaránt gazdag anyagot kínál óvodásoknak, kisiskolásoknak, no és persze szüleiknek. Alapvetően négy alappillérre épül az oldal: népmesék és mai mesék, válogatás magyar költők verseiből, gyermekek hangos előadása - talán ezek nevezhetők a honlap legfontosabb részeinek. Ám gondoltak az egészen kicsikre is: nekik oktatójátékokat építettek a lapba.

A portál persze további szolgáltatásokat is tartalmaz: kapcsolattartásra, interaktív meseírásra, rajzversenyre lehetőséget adó levelezést, CD-ROM-okat, honlapokat, könyveket és gyermekprogramokat ismertető ajánlót, kézügyességet fejlesztő játékokat, valamint bábos, rajzfilmes és a színjátszás kulisszatitkaiba betekintést nyújtó műhelyrovatot is találunk. A programajánló különösen hasznos lehet, mivel segítségével a szülők megtervezhetik a család kellemes szabadidő-eltöltésének módját is - méghozzá az interaktív kereső segítségével igen egyszerűen választhatják ki, hogy hová menjen a família. Ráadásul mindezt igen barátságos környezetben, csiripelő madarakkal és egyéb kedves állatkákkal teli rétet ábrázoló, beszélni is tudó menüből érhetjük el. Biztos vagyok benne, hogy ez a weboldal rabul fogja ejteni fiatalabb olvasóinkat vagy idősebb olvasóink gyermekeit. Sőt e sorok szerzője töredelmesen bevallja, hogy őt magát is megfogta az oldal egésze, és azt reméli, hogy tartalma a jövőben bővülni fog, hogy még több legyen rajta a meghallgatható, elolvasható mese. A site egyébként nagy népszerűségnek örvend, ottjártamkor a számláló már a 309 ezredik látogatón is messze túlhaladt!

Pintér Róbert, az egyszervolt.hu egyik alkotója (aki nem azonos az ITTK ismert fiatal kutatójával) a lappal kapcsolatosan úgy fogalmaz, hogy a készítők a "szülői oldalt" képviselik, azaz igyekeztek emberléptékű, jópofa, ötletes anyagokkal felépíteni a honlapot. Horrornak, vérnek az egyszervolt.hu-n nincs helye! Pintér arról is szólt egy rádióműsor keretében, hogy úgy érzi, a televízióból sajnos kiszorultak az igényes mesék, és csak a közszolgálati adón lehet viszontlátni egy-egy értékesebb gyermekműsort. Ez a weblap pontosan ezt a sajnos nagyon is létező, tátongó űrt próbálja betölteni. Azt a világot szeretnék visszahozni, amikor az édesapa még igényes mesét olvasott a gyerekének - persze tisztában vannak azzal, hogy a számítógépek világában ez nem könnyű feladat. És éppen ezért hozták létre ezt az interaktív, színes, hangos, tartalmas site-ot.

Az Internet Kalauz e havi CD-mellékletén bele lehet hallgatni a Modem idők számítógépes rádióműsor két adásába is, amelyben a fotografus.com-ról (október 17.) és az egyszervolt.hu-ról (október 31.) is szó esett.

Kulcsszavak: website verseny

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55