Javított előrejelzésén a Texas Instruments

MTI Sajtóadatbank, 2002. december 4. 07:22
A Texas Insturments Inc. (TI) hétfőn, a tőzsdezárás után közölte, hogy a negyedik negyedévben egy részvényre jutó nyeresége és árbevétele meghaladja korábbi várakozásait.
A TI a világ egyik legnagyobb, mobiltelefonokban használatos chipeket gyártó vállalkozása, így vártnál jobb eredménye elemzők szerint a mobiltelefonok iránti kereslet javulását jelezheti.

A Texas Instruments részvényeinek árfolyama 1,7 százalékkal 19,77 dollárra esett a hivatalos kereskedelemben a New York-i tőzsdén hétfőn, majd a bejelentés után, a hivatalos kereskedésen kívüli internetes piacon 20,80 dollárra drágult. A hétfői hivatalos záróárakkal számolva a részvény idén 29 százalékot esett.

A TI előrejelzése szerint chipgyártásból származó árbevétele a negyedik negyedévben két százalékkal csökken a harmadik negyedévben elért 1,83 milliárd dollárról. A cég korábban öt százalékos árbevétel-csökkenésre számított.

A teljes árbevétel 7 százalékkal csökkenhet a harmadik negyedéves 2,25 milliárd dollárról a korábban jelzett 10 százalék helyett.

A részvényarányos nyereség - egyszeri tételekkel együtt számolva - 3 cent körül alakulhat a korábban várt egy cent helyett.

A TI októberben, harmadik negyedéves gyorsjelentésében még rontotta negyedik negyedéves kilátásait a számítástechnikai ipar gyenge keresletére hivatkozva. Az elmúlt pár hétben az elemzők sorra minősítették fel a processzorgyártó cégeket, így az Intelt és az Advanced Micro Devicest a javuló személyiszámítógép-eladásokra hivatkozva.

A negyedik negyedév a karácsonyi ajándékvásárlási szezon miatt általában igen erős a számítógépiparban.

Adam Parker, a Sanford Bernstein elemzője a Reutersnek azt mondta, hogy nem nagy meglepetés a TI bejelentése. Az elemző emlékeztetett rá, hogy a Nokia, a világ legnagyobb mobiltelefon-gyártója negyedik negyedéves árbevételének 25 százalékos növekedésére számít, így bevétele 8,9-9,2 milliárd euró lehet a harmadik negyedben kimutatott 7,22 milliárd euró után.

A Nokia árfolyama hétfőn héthavi csúcsra emelkedett, miután a Merrill Lynch befektetési bank feljavította a papír besorolását. A Merrill elemzői hozzávetőleg 420 millió mobiltelefon eladásával számolnak jövőre. Az eladások 2004-ben 501 millióra növekedhetnek. A piaci konszenzus nagyjából 400 millió mobil eladásával számol az idén, ez stagnálást jelentene 2001-hez képest.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14