Az IBM megvásárolja a Rational Software-t

forrás: Prim Online forrás: Prim Online, 2002. december 9. 12:01
Az IBM és a Rational Software Corp. aláírta azt a végleges megállapodást, amelynek értelmében az IBM mintegy 2,1 milliárd dollárnyi készpénzért - 10,50 dolláros részvényenkénti áron - megvásárolja a Rational eszközállományát.
1981-es alapítása óta a Rational a világ egyik vezető szoftverfejlesztő cége, amely kiváló szakembergárdára támaszkodik és termékeit a világ számos országában forgalmazza Kanadától Ázsiáig. A Rational a teljes fejlesztési életciklust támogató, integrált termékcsaládot kínál ügyfeleinek; olyan, nyílt iparági szabványra alapuló eszközöket és szolgáltatásokat, amelyek üzleti alkalmazások fejlesztésére, valamint szoftvertermékek és szoftverrendszerek előállítására szolgálnak, ideértve a mobiltelefonokba, orvostechnikai rendszerekbe és egyéb hasonló eszközökbe beépített szoftvereket is.

Magyarországon a Rational partnere és kizárólagos disztribútora az IQSoft Rt., melynek a Rational termékek hazai forgalmazásából és a kapcsolódó szolgáltatásokból származó árbevétele 2002-re meghaladja a félmilliárd forintot. Az IQSoft-John Bryce Oktatóközpontban, amely a Rational termékcsalád oktatásával is foglalkozik, az elmúlt évek alatt több száz hallgatót képeztek ki az eszközök használatára a gyakorlati alkalmazásban is jártas, elsősorban fejlesztőként dolgozó oktatók.

Az IBM a cégmegvásárlást követően teljes szoftverfejlesztési környezetet kínálhat azon vállalatok számára, amelyek üzletviteli folyamataikat és szoftverinfrastruktúrájukat vállalati egységeik, beszállítóik, ügyfeleik és alkalmazottaik széles körének bevonásával szeretnék integrálni. Ehhez számos tényezőre van szükség - így az adatkezelés integrálására, a rendszerek kezelésére, az együttműködési és tranzakciós eljárások, illetve üzletviteli folyamatok integrálását támogató úgynevezett middleware termékek és szoftverek kifejlesztésére. A Rational megvásárlásával az IBM megerősítette vezető szerepét a piac mindezen szegmenseiben, ideértve a szoftverfejlesztést is; egyúttal a megvásárlás jelezte, hogy az IBM valóban elkötelezett támogatója a nyílt iparági szabványok alkalmazásának. A cégmegvásárlás fontos eleme az IBM elektronikus üzletviteli "on-demand" stratégiájának.

A Rational által kínált szoftverfejlesztési platform felgyorsítja a szoftverfejlesztési projektek megvalósítását, javítja azok minőségét és fokozza kiszámíthatóságukat. A Fortune Magazine 100-as listáján szereplő piacvezető vállalatok közül 98 - köztük maga az IBM is - használja a Rational eszközeit és szolgáltatásait. Az IDC becslése szerint az alkalmazásfejlesztési szoftverek piaca a 2002-es 9 milliárd dollárról 2006-ig 15 milliárd dollárra nőhet.

A Rational központjai a Kalifornia állami Cupertinóban, illetve a Massachusetts állami Lexingtonban működnek több mint 3400 alkalmazottal. A cégnek világszerte 89 országban vannak ügyfelei. A Rational becslései szerint több mint 600 000 szoftverfejlesztő használja a cég szoftvereszközeit. Az IBM szándéka az, hogy a Rational üzleti tevékenységeit és alkalmazotti gárdáját új divízióként az IBM szoftvercsoportjába integrálja, s ezzel újabb, immár ötödik márkanevet hozzon létre a WebSphere, a Lotus, a Tivoli és a DB2 után. A cégmegvásárlás folyamatának lezárulását követően az új divízió vezetője Mike Devlin lesz, aki Steve Mills közvetlen irányítása alatt fog tevékenykedni.

A Rational a lehető legszélesebb körű támogatást kínálja a vállalkozás-szintű alkalmazások kifejlesztésében J2EE, .NET, Linux és egyéb platformokon, s ezzel lehetővé teszi, hogy a megoldásokat kifejezetten az ügyfél választása szerinti hardver-, illetve szoftverplatformokra fejlesszék. A Rational eszközei segítségével ezen túl fejleszthetők technológiai szoftverek, kereskedelmi szoftvertermékek, illetve olyan beépített eszközökhöz és valós idejű rendszerekhez használatos szoftverek, mint például a személyi hívók, a mobiltelefonok, az orvostechnikai rendszerek, a légiforgalom-irányító rendszerek és a kormányzati védelmi rendszerek.

A cégmegvásárlás tényleges megvalósulását megelőzően - a szokásoknak megfelelően - még szükség van bizonyos feltételek teljesülésére, így többek között a Rational részvényeseinek, illetve az illetékes kormányhatóságok jóváhagyására. Az IBM és a Rational várakozásai szerint az ügylet véglegesítésére 2003 első negyedévében kerülhet sor.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14