A nemzeti fejlesztési terv informatikai vonatkozásai

MTI Sajtóadatbank, 2002. december 12. 09:41
A nemzeti fejlesztési tervet (nft) december 18-án tárgyalja a kormány - közölte Baráth Etele, a Miniszterelnöki Hivatal nemzeti fejlesztési tervért felelős politikai államtitkára az Országgyűlés Informatikai és Távközlési Bizottságának szerdai ülésén.
Elmondta: a kormányülésen az európai uniós támogatási források felhasználását célzó terv öt operatív programját, továbbá a hozzá kapcsolódó intézményfejlesztési koncepciót vitatják meg.

- A 2004-től három évre szóló nemzeti fejlesztési terv uniós jóváhagyását követően jövő év szeptemberéig születhet meg az európai támogatási keretterv, amely már a konkrét pénzügyi finanszírozást határozza meg - jelezte az államtitkár. Utalt arra, hogy az integráció feltételéül megszabott nft nem fogja át a gazdaság egészét, csupán katalizátorszerepet tölt be. A gazdaság összes fő ágazatát érintő, hosszú távú átfogó fejlesztési terv már készül, az nft-vel összhangban.

Baráth Etele kiemelte a kohéziós alapokból igényelhető források fontosságát. Szavai szerint az nft elkészítésének kezdetekor az összes várható európai támogatás mintegy 13 százalékát kitevő kohéziós források aránya akár 40 százalékra is elmozdulhat.

- A hangsúlyeltolódás Magyarország számára azért lehet előnyös, mert a kohéziós alapok esetében kedvezőbb a forrásmegosztás, mint a strukturális alapoknál - mondta a politikai államtitkár. Hozzátette, hogy ugyanakkor a kohéziós forrásokhoz való hozzáférés menete bonyolultabb.

Az nft informatikai vonatkozásairól szólva kifejtette: a tudásalapú társadalom kiépítését elősegítő koncepció szinte minden fejezete kötődik az informatikához. Az eszközháttér, a képzés és a tartalomfejlesztés mellett az agrár-térinformatika, az elektronikus közigazgatás és az elektronikus vásárlás egyaránt megjelenik a tervben.

Baráth Etele példaértékűnek nevezte, hogy az nft az Informatikai és Hírközlési Minisztériumban (IHM) készülő nemzeti információs stratégiával összhangban jött létre, a két kormányzati szerv hatékony együttműködésének köszönhetően.

A bizottsági ülésen ezzel kapcsolatban ellenzéki oldalról bírálat fogalmazódott meg a kormány informatikával kapcsolatos feladatmegosztási gyakorlatáról. Szabó István fideszes képviselő és Rogán Antal, a bizottság fideszes elnöke szerint nem tiszták a felelősségi viszonyok, s jelentős bizonytalanság tapasztalható a feladatokat tekintve.

Baráth Etele cáfolta az ellenzéki képviselők állításait. Kiemelte, hogy a kompetenciahatárok világosak, hiszen a kormányzati informatikával a Miniszterelnöki Hivatal, az informatikával általában pedig az IHM foglalkozik, a szervezetek együttműködése egyértelmű.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59