Multimédiás könyvtárat avattak a Miskolci Egyetemen

MTI Sajtóadatbank, 2002. december 16. 08:05
Harmincmillió forintos költséggel elkészült, csúcstechnikával felszerelt, elektronikus multimédiás könyvtárat avattak a Miskolci Egyetemen a Tigáz Rt., illetve annak olasz tulajdonosa, az Italgas csoport adományaként szombaton.
A felsőoktatási intézmény könyvtári, levéltári és múzeumi épületében Alberto Meomartini, az Italgas elnöke, Biagio Marino a Tigáz Rt. elnök-vezérigazgatója, Marco Birghese, a Hewlet Packard igazgatója, továbbá az ENI Eurico Mattei Alapítvány képviselői adták át az egyetem 15 ezer hallgatója, valamint az oktatók, kutatók számára korlátlan hozzáférhetőséget biztosító multimédiás könyvtárat.

Besenyei Lajos professzor, a Miskolci Egyetem rektora az avatóünnepség után az MTI-nek elmondta: az elektronikus könyvtár tulajdonképpen húsz, egy helyiségben sorba telepített, nagy teljesítményű számítógépet jelent egy szerverrel, továbbá nyomtatókat, 10 notebookot és webkamerákat.

Megállapítása szerint az adomány különleges jelentősége abban áll, hogy ezek révén az egyetem hallgatói, oktatói, kutatói az olyan nemzetközi adatbázisokat is el tudják érni, amelyek a környezetvédelemmel, -gazdasággal, az energiaszektorral kapcsolatosak, s ezeket tanulmányozni, elemezni, összehasonlítani és a gyakorlatban is hasznosítani tudják.

Hozzátette: a Miskolci Egyetem számára a multimédiás könyvtár és központ új területet nyit a kutatási területen, gazdagítja az eddig már meglévő hasonló, szintén magas színvonalon lévő informatikai rendszert, amely az intézményben jelenleg is tartó 30 millió dolláros fejlesztési program részeként került kiépítésre.

Magyarázatként a rektor megjegyezte: a Miskolci Egyetem a három olasz adományozó cég révén a jövőben hozzájuthat olyan nagy nemzetközi adatbázisokhoz is, amelyek más úton eddig nem voltak elérhetőek.

- Tehát azon túl, hogy bővül az egyetem kutatási kapacitása, lehetőség adódik olyan nemzetközi elemzések elvégzésére, kapcsolatok feltárására, amelyekre eddig nem volt mód Miskolcon - mondta a rektor.

Besenyei Lajos rámutatott: az energiaszektor és a környezetvédelem területén kinyílt az ablak az adomány segítségével a Miskolci Egyetemről az egész világra, aminek óriási jelentősége van.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50