A félvezetőpiacon egyesíti erejét a Hitachi és a Mitsubishi

Tóth Kristóf, 2002. december 31. 08:54
A Hitachi és a Mitsubishi Electric képviselői a napokban immár hivatalosan is bejelentették, hogy a két japán óriáscég összevonja chipgyártási tevékenységeit, illetve, hogy a közeljövőben egyesíti bizonyos eladási részlegeit.
Mint ismeretes, a Hitachi és a Mitsubishi Electric félvezetők gyártásával foglalkozó részlegei összevonásával kapcsolatos tervekről először idén március végén lehetett hallani. Az azóta eltelt hónapokban gőzerővel folytak az egyesüléssel kapcsolatos munkálatok, melynek eredményeképpen hamarosan létre fog jönni egy vadonatúj, mintegy 7 milliárd dollár értékűre becsült félvezetőgyártó cég, a Renesas Technology Corporation, melyben a Hitachi 55 százalékos, a Mitsubishi Electric pedig 45 százalékos tulajdonrészt fog birtokolni. Az új cég eladásaival az ugyancsak újonnan létrehozandó Renesas Technology Sales Company fog foglalkozni.

Az iSuppli Corporation által az üggyel kapcsolatban kiadott jelentésből kiderül, hogy amennyiben a két japán mamutcég sikeresen egyesíteni tudja chipgyártó részlegeit, az ily módon létrehozandó Renesas Technology pillanatok alatt a világ harmadik legnagyobb félvezetőgyártó cégévé fog avanzsálni. Az iSuppli Corporation legfrissebb jelentése szerint jelen pillanatban nem meglepő módon az Intel Corporation a világ legnagyobb chipgyártója, melyet a dél-korai székhelyű Samsung Electronics Company követ másodikként a sorban.

A Hitachi és a Mitsubishi Electric vezetősége tehát egy korábbi, októberi szándéknyilatkozatot megerősítve a napokban kimondta, hogy amennyiben minden jól megy, akkor a két cég félvezetők gyártásával és eladásával foglalkozó részlege egyesülni fog egymással. Az üggyel kapcsolatban még hátra van a részvényesek meggyőzése, melyre várhatóan a február 6-án megrendezendő részvényesi konferencián kerül majd sor, valamint várhatóan az elkövetkezendő hetekben kerül majd sor az említett cégek vezetői, valamint szakszervezetei közötti egyeztető tárgyalásokra. Az újonnan létrehozandó, működését várhatóan 2003. április 1-én megkezdő Renesas Technology elnök-vezérigazgatója egyébként az a Katsumi Suizu lesz, aki jelen pillanatban a Mitsubishi Electric chipgyártó részlegének alelnöke.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50