Adatokat loptak el a Pentagontól

Tóth Kristóf, 2003. január 2. 19:56
Az Egyesült Államok védelmi minisztériuma a közelmúltban úgy határozott, hogy családtagjaikkal együtt az összes amerikai katona egészségügyi adatait számítógépre kell vinni. A nagyszabású projekt nemrégiben éppen hogy csak elkezdődött, máris porszem került a gépezetbe, ugyanis a Pentagon egészségügyi megoldásokkal foglalkozó beszállítójától nemrégiben több ezer katona egészségügyi adatát ellopták. Az FTC (Federal Trade Commission) által az üggyel kapcsolatban kiadott jelentésből kiderül, hogy az elmúlt évek egyik legnagyobb adatlopási ügyéből kifolyóan mintegy 500 ezer adatrekord került illetéktelen kezekbe, és egyelőre nem lehet tudni, hogy ezen információkat a lopást végrehajtó személyek mikor használják majd fel különböző illegális célokra.
Tudni lehet, hogy a tolvajok a Pentagon egyik arizonai partnercégétől több olyan merevlemezt tulajdonítottak el, melyek összesen mintegy félmillió egészségügyi adatot, amerikai katonák társadalombiztosítási számait és egyéb személyes információkat tartalmaztak. Az Egyesült Államok ügyészi hivatala egyébként várhatóan hamarosan komoly pénzjutalmat fog kitűzni annak érdekében, hogy a tolvajokat mihamarabb leleplezzék, valamint hogy megakadályozzák az ellopott adatok illegális felhasználását.

A hatóságok elmondása szerint az említett adatok akkor kerültek illetéktelen személyek birtokába, amikor december 14-én betörtek a Pentagon egyik beszállítója, a TriWest Healthcare Alliance egyik irodájába és elloptak onnan számos számítógépes alkatrészt, többek közt különböző egészségügyi adatokat tartalmazó merevlemezeket is. Az említett cég tizenhat amerikai államban nyújt különböző szolgáltatásokat a hadsereg számára.

Szakértők szerint az ellopott adatok segítségével lényegében könnyedén létrehozhatók folyószámlák vagy éppen hamis jogosítványok és egyéb más papírok. A hatóságok egyébként mindeddig nem szereztek tudomást arról, hogy valakik esetleg illegális módon felhasználták volna az ellopott merevlemezeken tárolt információkat. David McIntyre, a TriWest elnök-vezérigazgatója az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy az adatlopás nem okozott komolyabb fennakadást a cég működésében.

Kulcsszavak: +legfontosabb FTC jog

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14