Gates vadonatúj high-tech eszközöket mutatott be a CES-en

Tóth Kristóf, 2003. január 10. 07:55
Bill Gates a napokban Las Vegas-ban zajló CES (Consumer Electronics Show) szakkiállítást azzal nyitotta meg, hogy bemutatott néhány érdekes, úgynevezett "smart" használati eszközt. Ezen eszközök egy olyan újfajta technológiára épülnek, mely technológia a hétköznapi használati tárgyakból intelligens, különböző vezeték nélküli szolgáltatásokkal felruházott eszközöket varázsol.
A Microsoft elnöke elmondta, hogy három vezető óragyártó cég várhatóan még ebben az évben megkezdi a smart technológiákra épülő első karóráinak tömeggyártását. Ezen high-tech karórák Gates elmondása szerint alkalmasak lesznek arra, hogy vezeték nélküli képességeik révén folyamatosan friss időjárási és közlekedési információkkal szolgáljanak viselőjük számára, ezenkívül pedig az SMS-hez hasonló rövid szöveges üzenetek megjelenítésére is képesek lesznek. Gates ezen újfajta karórák prototípusain kívül bemutatott egy olyan mágneses eszközt, mely elmondása szerint akár a hűtőszekrényre, akár a az autók műszerfalára rögzítve képes a legfrissebb sporthírek, vagy például részvény-árfolyamok megjelenítésére.

"Ezek az új technológiákra épülő eszközök mindig csak éppen annyi információval szolgálnak, amennyire az adott körülményeknek megfelelően az embereknek szükségük van. Tehát arról van szó, hogy nem akarjuk egy szuperszámítógép, vagy éppen egy kéziszámítógép szolgáltatásait és teljesítményét egy karórához hasonló eszközbe bezsúfolni" - nyilatkozta Gates a bemutató kapcsán.

Gates elmondta, hogy a már többször említett technológia a keresztségben a SPOT (Smart Personal Object Technology) nevet kapta, és lényegében a különböző hardveres, szoftveres és hálózati megoldások tökéletes egybeolvadásának tekinthető. Gates egyébként erről a Microsoft kutatói által fejlesztett új technológiáról először a novemberi Comdex szakkiállításon tett említést.

A Microsoft első embere ezenkívül egy úgynevezett PVR (Personal Video Recorder) eszközt is bemutatott a CES-en, melyet a szoftvercég az Intellel, valamint a Media2Go-val karöltve fejlesztett ki. Ez az eszköz nem más, mint egy 4 colos kijelzővel, valamint egy 30 GB kapacitású merevlemezzel ellátott hordozható high-tech berendezés, mely képes a különböző hang- és képanyagok rögzítésére, illetve lejátszására. Gates elmondása szerint a Samsung, illetve a Sanyo várhatóan még idén megkezdi az erre a referencia kialakításra épülő első PVR eszközök forgalmazását.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14