Straub Elek szerint nincs vita a kormányzattal

MTI Sajtóadatbank, 2003. január 13. 10:54
A Matávnak semmiféle vitája nincs az egyetemes távközlési alap kapcsán a kormányzattal, szemben azzal az állítással, amely pénteken az Index internetes oldalán megjelent - mondta Straub Elek, a Matáv Rt. elnök-vezérigazgatója pénteken az MTI-nek.
Straub Elek mindezt azért mondta el, mivel az Index az Informatikai és Hírközlési Minisztérium pénteki szakmai fórumán elhangzottakról azt írta, hogy a Matáv elnök-vezérigazgatója megfenyegette a kormányt, mondván, ha nem töltik fel az egyetemes távközlési alapot, akkor társaság rendkívüli áremelést hajt végre.

Straub Elek leszögezte: nem tett ilyen kijelentéseket, s a társaságnak nincs vitája kormánnyal.

Az elnök-vezérigazgató elmondta: a Matáv, illetve a helyi telefontársaságok egy évvel ezelőtt kötöttek külön-külön kétoldalú szerződést a kormánnyal arról, hogy a távközlési törvényben előírt egyetemes szolgáltatást nyújtanak az előfizetőknek, s befizetik az ezt finanszírozó távközlési alapba az árbevétel-arányosan rájuk eső részt.

Az egyetemes szolgáltatási alapot a törvény azért hozta létre, mert a távközlési cégeknek a jogszabály szerint olyan területeken is szolgáltatniuk kell, ahol nem éri meg.

A lényegesen költség alatti egyetemes szolgáltatások esetében a távközlési alapból pótolják a társaságok számára azt az összeget, ami a szociálisan rászorulók által fizetett előfizetési díj és egy valóban költségalapon számított előfizetési díj között van.

Straub Elek rámutatott: a probléma abból adódik, hogy nem minden társaság szándékozik befizetni a kormányrendeletben rögzített árbevétel-arányos összeget az alapba, s így előfordulhat, hogy az alapból nem tudják megtéríteni az egyetemes szolgáltatást végző társaságok ebből adódó bevételkiesését.

Az elnök-vezérigazgató hangsúlyozta: a Matáv eleget tesz befizetési kötelezettségének, ám ha a társaság, illetve más helyi szolgáltatók nem kapják meg a pénzüket, a megkötött kétoldalú szerződések érvényüket veszíthetik. Ebben az esetben pedig megszűnhetnek a szociális csomagok.

Straub Elek közölte: a szakmai napon ezt a problémát vázolta fel, nem fenyegetőzött, csupán az ismert folyamat várható végkifejletét vetítette előre.

Kulcsszavak: IHM Matáv +céginfo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14