Telekom Austria-Swisscom együttműködés?

MTI Sajtóadatbank, 2003. január 13. 10:57
A Telekom Austria (TA) a Die Presse értesülése szerint "legmagasabb szinten titkos tárgyalásokat folytat" a svájci Swisscommal messzemenő, esetleg a tőke összefonásáig terjedő együttműködésről.
A lap szerint az utat egyengetheti a brit Vodafone, amellyel a napokban között szoros együttműködésről szóló megállapodást a Mobilkom, a Telekom Austria mobilleánya, s amely egyben a Swisscom Swiss Mobile leányvállalatának is résztulajdonosa.

A megbeszélések a lap szerint Heinz Sundt, a TA, és Jens Alder, a Swisscom vezérigazgatója között folynak Peter Mihcaelis, az ÖIAG osztrák állami vagyonkezelő elnökének bevonásával.

A tervezett megállapodásnak - amely bennfentesek szerint már nyárra létrejöhet - április elejétől már nem lesz jogi akadálya sem, mert a Telecom Italia március végéig el kívánja adni a TA-ban tartott részvénycsomagjának utolsó részét is, miután adósságai leépítése érdekében tulajdonrésze eladásáról döntött s ahhoz már hozzá is látott. Ezzel az ÖIAG, amelynek TA-val kapcsolatos döntéseihez eddig szükség volt a Telecom Italia hozzájárulásához, szabad kezet kap további TA-részvények eladásához, amit egyébként a november 24-i választásokon elsöprő győzelmet arató Osztrák Néppárt legutóbb közzétett programvázlatában, s így nyilván a majdani kormányprogramban is szerepel.

A Presse további értesülése szerint a TA-nál az érdekvédelmi szervezetek kedvezően fogadják a Swisscomhoz való közeledést, de úgy vélik, legfeljebb 25 százaléknyi részvény eladása lenne helyénvaló, mert fenn kellene tartani azt, hogy a többségi tulajdonrész osztrák kézben van.

A Swisscom számára az együttműködés visszatérést jelent Ausztriába. Itt ugyanis 1998-ban megszerezte az UTA alternatív távközlési szolgáltató 50 százalékát és 1 részvényét, ám ezt 2001 végén eladta, s lemondott még 142 millió eurónyi követelésről is, hogy biztosítsa az akkoriban erősen ráfizetéses UTA fennmaradását.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55