Csökkentette mobilprocesszorai árát az Intel

Tóth Kristóf, 2003. január 15. 07:59
A világ legnagyobb chipgyártójaként nyilvántartott Intel a napokban végrehajtotta első idei árcsökkentését, mely azonban sajnos nem a legtöbbünket érintő asztali processzorokat, hanem a notebookokba szánt mobilprocesszorokat érintette.
A Santa Clara-i székhelyű gyártó ezen árcsökkentés keretein belül nem kevesebb mint 38 százalékkal mérsékelte a 2,2 GHz-es működési frekvenciával rendelkező Pentium 4-M chipek árát, mely processzorok az eddigi 562 dollár helyett immár "csak" 348 dollárba kerülnek. Hasonlóan jelentős, bár nem ilyen nagy mértékben csökkent a 2 GHz-es frekvencián ketyegő Pentium 4-M processzorok ára is, mely chipekért 348 dollár helyett mostantól már csak 241 dollárt kell fizetni, ami mintegy 31 százalékos árzuhanást jelent. Az Intel ezzel párhuzamosan átlagosan 14-24 százalékkal csökkentette az olcsóbb kategóriás hordozható számítógépekbe szánt Celeron chipek, valamint az ultrakönnyű notebookokba ajánlott, alacsony feszültségigényű Pentium III-M processzorok árát is.

Szakértők az üggyel kapcsolatban felhívják a figyelmet arra, hogy az Intel most bejelentett árcsökkentése, ha vélhetően csak ideiglenesen is, de végre csökkenti az asztali számítógépekbe, illetve a notebookokba szánt mikroprocesszorok ára közti jelentős szakadékot. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a legfrissebb piackutatási adatok szerint a tavalyi esztendőben az asztali Pentium 4-es processzorokkal szerelt notebookok voltak a legkelendőbbek, ami korántsem véletlen, hiszen ezen rendszerek egyrészt jelentősen olcsóbbak, másrészt nagyobb teljesítményűek is mobil chipekkel felszerelt társaiknál. Az asztali chipekkel szerelt notebookok hátrányai közé tartozik viszont a nagyobb fogyasztás és az ezzel járó rövidebb működési idő, valamint a nagyobb mértékű hőtermelés. Az említett két processzortípus közötti árkülönbséget egyébként jól szemlélteti, hogy míg az asztali rendszerekbe szánt 2,2 GHz-es frekvenciájú Pentium 4-es processzor 193 dollárba kerül, addig egy hasonló frekvenciájú, ám mobil verziójú chipért eddig 562 dollárt, mostantól pedig 348 dollárt kell fizetni.

Mint ismeretes, az Intel várhatóan márciusban mutatja be a mindeddig Banias fejlesztési kódnevet viselt vadonatúj mobilprocesszorára épülő Centrino platformot, az AMD pedig valamikor az idei év első felében tervezi lerántani a leplet az első Hammer architektúrájú mobil chipjéről. Eközben pedig a Transmetánál gőzerővel folynak a teljesen megújult, második generációs Crusoe chip, az Astro fejlesztési munkálatai.

Kulcsszavak: processzor notebook Intel

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50