Ausztria - talált tárgyak az interneten

MTI Sajtóadatbank, 2003. január 15. 08:19
Ausztriában az elvesztett tárgyakat eddig a rendőrségen találta meg az elvesztő, ha becsületes volt a megtaláló, február 1-jétől azonban a talált tárgyak átköltöznek az önkormányzatokhoz, s egyúttal felkerülnek az internetre.
A talált tárgyak átadása az önkormányzatoknak egyebek között azt a célt szolgálja, hogy a rendőrségnél emberek szabaduljanak fel az alapfeladatra, a bűnözés elleni harcra. Az internetes nyilvántartást azért tartották szükségesnek megszervezni, mert az eddigi rendszerben a rendőrőrsökön leadott tárgyakat időrendben listázták, aztán például városokban csak bizonyos idő - nem ritkán két hét elteltével - jutottak el a központi gyűjtőhelyre, s ráadásul nem volt egységes katalogizálás sem.

A Városok Szövetsége által létrehozott egységes internetes rendszerben például jelentősen megnő az esély az elveszett tárgy megtalálására azzal, hogy egy városban elhagyott, de valamelyik szomszédos településen leadott tárgy is előkerül. Továbbá a hanyag tulajdonos hagyhat egy keresést az interneten, s ennek nyomán automatikusan értesítik a keresett tárgy megtalálásáról.

Az új rendszert egy bécsi informatikai cég fejlesztette ki, az országos számítástechnikai központ egy leányvállalata működteti, és a marketingért a Wiener Zeitung című bécsi városi lap leányvállalata felel. Azok, akik nem rendelkeznek internetes hozzáféréssel, megemelt díjú telefonszámon érdeklődhetnek elveszett tárgyaik iránt éjjel-nappal.

A nagyságrendek érzékeltetésére: Bécsben a talált tárgyak új központi osztályára február 1-jére mintegy 40 ezer tárgyat költöztetnek át, s arra számítanak, hogy itt évente mintegy 200 ezer ember érdeklődik majd elhagyott holmija után.

Kulcsszavak: e-government onlineszolg

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50