France Telecom: adóssággondok és kötvénykibocsátás

MTI Sajtóadatbank, 2003. január 17. 08:55
A várakozásoknál nagyobb összegben, 5,875 milliárd euró értékben bocsátott ki új kötvényeket a France Telecom (FTE), hogy likviditási gondjain enyhítsen. Öt bank bonyolítja le az ügyletet, gondoskodik a súlyos adóssággondokkal küszködő távközlési vállalat 2003-évi finanszírozási szükségletének kielégítéséről. A kötvénykibocsátás révén az FTE esetleg mentesül attól, hogy 9 milliárd eurós hitelt vegyen fel a francia kormánytól.
Az egyik londoni pénzügyi elemző szerint a France Telecom kettős gonddal, a likviditás és az adósságmérséklés gondjával néz szembe. - A mostani kötvénykibocsátás révén a likviditási probléma megszűnhet, egyben a vállalat jól pozícionálja magát arra, hogy az év további részében még legkevesebb 15 milliárd eurós igénnyel jelenjen meg az értékpapírpiacon.

Az FTE 3,5 milliárd eurós 7,25 százalékos hozamú és 10 éves lejáratú, 1 milliárd euró értékben 8,125 százalékos hozamú, 30 éves lejáratú, valamint 1 milliárd eurós 6 százalékos, 4,75 éves lejáratú kötvényt bocsátott ki. Közülük a 10 éves lejáratú részlet fogadtatása a vártnál sokkal kedvezőbb volt, 7 milliárd eurós keresletet vonzott, a kibocsátás összegét ezért emelték fel jelentősen az eredetileg megcélzott 1 milliárd euróról. A 30 éves lejáratú kötvény ritkaságszámba megy a európai kötvénypiacon, eddig ugyanis csak az Olivetti próbálkozott vele sikerrel.

A France Telecom kötvénykibocsátása - és egyidejű megjelenése a fontkötvénypiacon - azzal járhat, hogy az Európai Bizottság felhagy a vállalat elleni indítandó vizsgálattal kapcsolatos fenyegetésével, amit törvénytelen állami támogatás miatt kívánt a konszern ellen indítani. A kötvények keresettségét elemzők szerint önmagában már az is biztosította, hogy a kormány, mint a konszern többségi részvényese, nem fogja csődbe engedni a vállalatot.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50