Nagyobb felbontású érzékelők digitális kamerákhoz

Széll Zoltán, 2003. január 25. 10:52
A Fuji Photo Film bejelentette, hogy a digitális kamerákhoz két új nagy felbontású képérzékelő lapkát fejlesztett. A két CCD (charge-coupled device = töltéscsatolt eszköz) lapkát még ebben az évben bevezetésre kerülő Fuji digitális kamerákba építik be.
A Super CCD HR nagy felbontású lapka a képeket 6,63 megapixel felbontással képes befogni. A kisebb pixeleket használó CCD lapka lehetővé teszi ugyanolyan méretű kamerákkal kétszer nagyobb felbontású képek készítését. A high-end közhasználatú digitális kamerák felbontása jelenleg átlagosan 3-4 millió megapixel.

A másik új Fuji érzékelőlapka, a CCD SR hasonló megapixelszámot biztosít, mint a Super CCD HR eszköz. Ez a lapka a szabályos pixelérzékelőket a nagy intenzitású fény befogásához használható új típusú megoldással keveri. A Fuji szerint ennek eredménye, hogy a fény sokkal nagyobb dinamikus tartományát képes befogni, azaz növekszik a fény és a sötét elemek spektruma egy képben.

Ezek a növekmények a CCD technológiában egy monumentális cserét reprezentálnak azon az úton, amelyen a digitális kamerák valósághűbb képeket állítanak elő. Az új Fuji lapkákkal a CCD eszközök megerősítették piaci hadállásaikat a CMOS érzékelőkkel szemben vívott harcban a minél jobb minőségű képekért. Jelenleg a CCD érzékelők dominálnak a digitáliskamera-piacon. A lapkagyártók azonban nem hagyják annyiban a dolgot, és a CMOS érzékelők újabb generációit fejlesztik, amelyek nagyobb felbontásúak és érzékenyebbek a ma kapható lapkáknál, és növelik versenyképességüket a CCD érzékelőkkel szemben.

Kulcsszavak: Fuji kamera

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50