Márciusban három processzorral debütál a Centrino platform

Tóth Kristóf, 2003. január 26. 09:25
A legfrissebb információk alapján immár biztosra vehető, hogy az Intel márciusban három olyan, korábban Banias fejlesztési kódnevet viselt mikroprocesszort fog bemutatni, melyek a cég Centrino nevezetű vadonatúj mobilplatformjának szerves részét képezik majd.
A világ elsőszámú chipgyártója a Centrino projekt keretein belül márciusban egy úgymond standard Pentium-M, valamint egy ultra-alacsony, illetve egy alacsony feszültségigényű Pentium-M processzort fog piacra dobni. Az első standard Pentium-M processzor pontos működési frekvenciája egyelőre nem ismeretes, mindenesetre nagyjából 1,3-1,6 GHz körülire lesz tehető. Ezzel szemben a másik két modell működési frekvenciája már most is ismeretes, mely szerint az ultra-alacsony feszültségigényű Pentium-M chip 900 MHz-es frekvenciával fog rendelkezni, az alacsony feszültségigényű Pentium-M processzor pedig 1,1 GHz-es frekvencián fog ketyegni.

Az Intel munkatársai a Centrino termékcsalád kapcsán a napokban említést tettek arról, hogy az Intel a termékcsalád különböző teljesítményű, fogyasztású és árú modelljeivel nemcsak egy-egy mobil piaci szegmenst, hanem az egész notebook piacot le szeretné fedni. A cég képviselői ezenkívül utaltak arra, hogy az ultra-alacsony, illetve alacsony feszültségigényű Pentium-M chipek a standard Pentium-M processzorokhoz hasonlóan a cég új mobil chipseteivel és vezeték nélküli kommunikációs chipjeivel párosítva Centrino márkanéven fognak forgalomba kerülni. A Centrino platform képviselőivel a teljes méretű, high-end kategóriás hordozható számítógépek piacán éppúgy találkozhatunk majd, mint a parányi notebookok piaci szegmensében - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Shannon Johnson, az Intel szóvivője.

Johnson elmondása szerint a Centrino platform Pentium M processzorai egyrészt nagyobb teljesítményre lesznek képesek, másrészt pedig jelentősen kevesebbet fogyasztanak majd a cég jelenleg forgalomban lévő Pentium III-M, illetve Pentium 4-M processzorainál. Johnson szerint a Pentium M chipeknek köszönhetően a notebookok egy feltöltéssel elérhető működési ideje legalább egy órával lesz meghosszabbítható.

Kulcsszavak: notebook Intel processzor

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50