Magyarországon is megjelent a számítógépes "féreg"

Világszerte pusztít a "SQL Slammer"

MTI Sajtóadatbank, 2003. január 27. 07:42
Több internetes szolgáltató is észlelte Magyarországon annak a számítógépes "féregnek" a megjelenését, amely miatt a napokban világszerte lelassult az adatforgalmazás a világhálón.
A külföldi jelentések szerint az elektronikus kórokozó, amely villámgyorsan megfertőzte a hálózatot (a digitális távközlési vonalakat, a honlapböngészést, valamint az elektronikus levelezőrendszert) kedden terjedt el az internetre kapcsolt szervereken, illetve személyi számítógépeken. Ihász Sándor, a magyarországi előfizetők 40-50 százalékát képviselő Axelero Internetszolgáltató Rt. informatikai igazgatója vasárnap az MTI-nek elmondta, hogy előző nap reggel észlelték a "féreg" által keltett nagy arányú forgalomnövekedést, amely a hálózati eszközök túlterhelését idézte elő. Mint mondta, a támadás elsősorban az SQL-szervereket érte, de a Miscosoft más alkalmazásait is veszélyeztette. Ennek eredményeként a felhasználók azt tapasztalhatták, hogy lelassult például a böngészés, a levelezés és a bejelentkezés.

Ihász Sándor tájékoztatása szerint a támadást szombat délre gyakorlatilag sikerült hálózatukról kiszűrniük és stabilizálódott a helyzet: délutánra beállították a megfelelő szűréseket és lokalizálták a fertőzött gépeket. Az Axelero informatikai igazgatója egyetértett azzal, hogy a jelenség hatásában hasonlatos a 2001 nyarán megjelent "Code Red" vírus támadásához, amely akkor a világháló jelentős részén megbénította az adatforgalmat. Mint mondta, a mostani támadás a szakértői értékelések szerint a teljes internetforgalom, illetve az internetszolgáltatók mintegy 20 százalékát érintette világszerte. Közlése szerint a legnagyobb problémát ilyen esetekben a hálózati túlterhelés okának megállapítása jelenti. Rámutatott arra: a "féreg" - amelyet mostanra analizáltak és így már tudnak ellene védekezni - elsősorban a felhasználóknak okozott kárt a rendszer lelassításával, emellett azonban sokaknak jelentett munkát, s a szoftver-komponenseket is veszélyeztette.

A vírusszerű fertőzést a Borsod, Hajdú és Szabolcs megyei napilapokat kiadó, osztrák tulajdonban lévő Informmédia Kft. internetes portáljain, illetve annak szerverein szombaton, a déli órákban észlelték.

Újvári Józsefné, az Informmédia három portáljának vezetője vasárnap az MTI-nek elmondta: olyan jellegű tünetek jelentkeztek, mintha a portálok beteltek volna, így az érdeklődők nem juthattak az oldalakhoz. Tájékoztatása szerint szakembereik azonnal hozzáláttak a hibaforrások felszámolásához, így az oldalak nem estek szét, minden információ megmaradt, a "féreg" miatt azonban teljesen átláthatatlan és érthetetlen új oldalak is bekerültek, ez okozta a telítettséget a portálokon. Mint elmondta, kár érte őket azzal, hogy a portálok naponta átlagosan több mint húszezer látogatója nem jutott hozzá a keresett és népszerű információkhoz. Az on-line portálok vezetője közölte, hogy vasárnap kora délutánra sikerült minden hibát elhárítaniuk, így a három megyében a napilapok internetes on-line oldalai korlátozás nélkül hozzáférhetőek. Mint jelezte, visszaállt az eddig megszokott rend és bizakodnak abban, hogy a "féreg" nem tesz további kárt rendszereikben.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36